23.08.2011

Talouskasvu on taktiikkalaji

Paineet hallituksen ensimmäiselle budjetille ovat kovat sekä maailmalta, että kotimaasta – epäilemättä myös hallituspöydän ympärillä. Yhdysvaltain luottoluokituksen tipahtaminen parhaasta AAA-luokasta, rajut pörssikurssien laskut ja heikot kasvuluvut muun muassa euroalueen veturi Saksasta ovat antaneet aihetta pohtia Suomen tulevaa talouskasvua ja sen vaikutusta budjetissa. Toisaalta Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtaja Aki Kangasharjun mielestä meillä on yhä elvytysvaraa (Taloussanomat 19.8.). Kiristää, elvyttää vai jotain siltä väliltä? Tärkeintä lienee oikea kohdistaminen.

Leikkauksien ja veronkorotusten ohella hallitus kohdentaa 340 miljoonaa euroa uudestaan. Nämä uudelleenkohdennukset tulee ohjata niin, että Suomen orastava talouskasvu saadaan vaikeassa tilanteessa turvattua.

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies on pitkin kesää puhunut yritysten t&k-verovähennysten ja bisnesenkelien verohelpotusten puolesta. Myös vaalien alla puheenaiheena olleet yritystukien leikkaukset ovat nyt vähemmän esillä. Hyvä niin. Esimerkiksi pelialalle on Tekesin tuella onnistuttu kasvattamaan erittäin potentiaalinen tulevaisuus, josta on jo nyt paljon merkkejä. Tämä on huomattu myös maailmalla: Helsingistä on lehtien otsikoissa noussut startup-yritysten hotspot. Kansainvälistä kilpailukykyä parannetaan myös alentamalla yhteisöveroa yhdellä prosenttiyksiköllä. Muutos ei ole suuri, mutta askel oikeaan suuntaan.

Kenties vielä uusia maailman menestystarinoita tärkeämpää on kuitenkin huolehtia perusyrittäjien pärjäämisestä. Yrittäjät ovat avainasemassa Suomen aseman parantamisessa. Vaikeasta taloustilanteesta huolimatta kotitalousvähennys onnistuttiin säilyttämään, vaikkakin entistä pienempänä. Vähennyksellä on onnistuneesti torjuttu harmaata taloutta, ja samalla tuettu pienyrittäjyyttä. Tärkeässä roolissa on myös ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb: mikäli Suomen vienti vetää, heijastuu se pitkälle alihankintaketjuissa. Tässä suhteessa hallituksen fokus Venäjän kaupan esteiden poistamiseksi ja investointihalukkuuden vahvistamiseksi on hyvä.

Lisämenoja hallitus on ohjaamassa perusturvaan ja nuoriin. Työllistymisen kynnyksiä on saatava madallettua ja tässä työssä yhteiskuntatakuu ajaa asiansa. Takuun avulla ehkäistään syrjäytymistä, kun nuorille pyritään löytämään työ-, harjoittelu- tai opiskelupaikka lyhyessä ajassa.

Vastuullista talouspolitiikkaa tarvitaan aina. Erityisesti vaikeina aikoina sen merkitys korostuu. Vakaa talousympäristö hyödyttää niin kansalaisia, yrittäjiä kuin sijoittajiakin. Epäluottamus heikentää kulutusta ja entisestään syventää kriisiä. Budjettiriihessä on pidettävä huolta, että kasvun edellytykset vahvistuvat. Mikäli kansainvälinen taloustilanne synkistyy entisestään seuraavan kuukauden aikana, on hallitusohjelmaan kirjattu talousankkuri oltava valmis ottamaan käyttöön saman tien, ei yhtään myöhemmin.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram