17.06.2012

Suomen- ja ruotsinkielisiä kouluja ei tule väkisin eristää toisistaan

Tänään päättyneen puoluekokouksen kielialoitteet ovat herättäneet odotetusti keskustelua. Suomi on kaksikielinen maa ja se on meille rikkaus.

Yksi aloitteista koski suomen- ja ruotsinkielisten koulujen yhdistämistä siten, että jos kunnassa on järjestettävä perusopetus kummallakin kotimaisella kielellä, se voidaan toteuttaa ilman oppilaiden erottelemista eri kouluihin äidinkielen tai opetuskielen perusteella.

Perusopetuslain 10 § velvoittaa koulun olevan yksinomaan joko suomen- tai ruotsinkielinen. Erivapaus sekä suomen että ruotsin käyttämiseen opetuskielenä on Rudof Steiner koululla.

Suomen- ja ruotsinkielisten koulujen yhdistäminen samaan koulurakennukseen olisi perusteltua kielitaidon kartuttamisen näkökulmasta. Molemmista kansalliskielistä tulisi kaksikielisissä kouluissa luonnollinen osa oppilaiden arkea.

Koulujen yhdistäminen samaan rakennukseen saattaa myös säästää resursseja, jos oppilaiden tukipalveluita voidaan yhdistää. Sijoittaminen opetukseen seinien sijaan on aina perusteltua.

Puoluekokousaloitteisiin ja niihin annettuihin vastauksiin voi tutustua täällä.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram