21.07.2012

Kesäisiä valintoja

Autoon on pakattu puoliso ja lapset, kylmälaukullinen ruokaa ja muut kesäviikonlopun oleelliset ainesosat. Määränpäänä on yksi Suomen puolesta miljoonasta kesämökistä. Perjantai-iltapäivänä liikenne sujuu leppoisan hitaasti, eikä ihme: monilla paikkakunnilla lomailijat tuplaavat asukasmäärän. Varsinkin pienemmissä kunnissa mökkeilijät ovat elintärkeä piristysruiske niin taloudellisesti kuin muuten. Siksi on aiheellista pohtia hetki omia kulutusvalintojaan, vaikka kesä onkin.

Useimmilta meiltä löytyy mökkimatkan varrelta monenlaisia palveluita, siis muitakin kuin ABC:n neonvalot. On tilamyyntiä, autokorjaamoa, kyläkauppaa. Vuosikymmenet samassa risteyksessä toiminut kauppias tuntee asiakkaat nimeltä ja tietää tarkalleen, mitä hyllystä pitää löytyä. Maatilan isäntä takaa itse tomaattiensa tuoreuden ja mansikoiden maistuvuuden. Yhteistä näille kesäpaikkakunnan palveluille on yrittäjyys ja suomalaisuus. Ne ovat vaalimisen arvoisia asioita. Jokainen meistä voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että nämä palvelut säilyvät.

Monin paikoin lähipalvelut ovat jo kaikonneet automarkettien ja ketjujen kilpailujen viedessä asiakkaat. Jäljellä olevien osalta tulevaisuus ei näytä ruusuiselta. Tulevina vuosina Suomessa kymmenettuhannet pienyritykset ovat sukupolvenvaihdoksen edessä. Valitettavasti monin paikoin näyttää siltä, että jatkajaa ei löydy. Kyse ei ole vain siitä, että nämä yritykset työpaikkoineen häviävät. Monin paikoin katoaa myös vuosikymmenien aikana kertynyt ammattitaito. Kuinka nuoria voitaisiin rohkaista yrittäjyyteen?

Kesälomailijan valintojen lisäksi on kyse meidän poliitikkojen työstä. Kun yrittäjäriski on liian suuri, on luonnollista, että muut urat vetävät enemmän puoleensa. Kun ensimmäisen työntekijän työllistäminen vaatii sekin paljon, on todennäköisempää, että yrittäjä sinnittelee omin voimin ja potentiaalinen seuraaja jää palkkaamatta. Toiset lannistaa byrokratia. Näistä ongelmista meidän on päästävä pikaisesti eroon. Työelämä on vääjäämättä menossa siihen suuntaan, että entistä useampi meistä työllistää itse itsensä tavalla tai toisella. Tällöin olisi järkevää, että myös kasvu ja työvoiman lisääminen olisi houkuttelevaa.

Valintojen merkitys ei rajoitu kesälomaan. Luomu- ja lähiruokabuumi tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden tukea kauempaakin niitä kesäpaikkakunnan lähipalveluiden tuottajia. Samalla se toimii Suomen maaseudun ja monenlaisen yrittäjyyden nosteena. Vaikka tarjonta on lisääntynyt ja erikoiskauppoja alkaa olla joka puolella, ei logistiikka tilojen ja kauppojen välillä vielä pelaa kunnolla. Kuluttajien valinnoilla on merkitystä. Mikäli me vaadimme entistä laajemmin puhdasta, kotimaista ruokaa, sitä todennäköisemmin sitä tulee myös tarjolle ja kohtuullisempaan hintaan.

Kun siis seuraavan kerran pidät mökkimatkalla huoltotauon, tai menet markettiin, mieti hetki valintojasi. Niillä on merkitystä. Ja kukapa sitä ei tietäisi jo: kyllä ne suomalaiset mansikat vain maistuvat parhaimmilta.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram