01.08.2012

Lisää valinnanvaraa palvelusetelillä

Palveluseteli on ollut pian kolme vuotta käytössä. Se antaa niin kunnille kuin kuntalaisille lisää liikkumavaraa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Esimerkiksi Helsingissä, jossa seteli on kokeilussa muun muassa suun terveydenhuollossa, potilaat hakeutuvat normaalisti tutkimukseen ja hoitoon terveyskeskukseen. Mikäli potilaalle ei löydy kohtuullisessa ajassa tutkimus- tai hoitoaikaa terveyskeskuksesta, niin hänelle voidaan tarjota palveluseteliä. Sen avulla kuntalainen voi hankkia palvelun kunnan hyväksymältä yksityiseltä palvelun tuottajalta.
?
Yli sata kuntaa on ottanut palvelusetelin omakseen. Ylivoimaisesti eniten sitä käytetään ikäihmisten erilaisissa kotihoitopalveluissa sekä omaishoitajan vapaapäivien järjestelyissä. Kunta voi itse määritellä kohtuuden rajoissa setelin arvon. Kuntalaisilla on kuitenkin aina oikeus kieltäytyä palvelusetelistä, jolloin kunnan on tarjottava palvelu normaalisti. Siksi kunnan on järkevä määritellä setelin arvo niin korkeaksi, että se on houkutteleva. Säännöllisessä kotihoidossa käytettävän palvelusetelin arvo on laissa määritelty ja tuloihin sidottu.
?
Nurmijärvellä palveluseteli on käytössä omaishoitajien lomituksessa sekä sotainvalidien ruokapalvelussa. Käytön laajentamista selvitetään viime talvena tehdyn valtuustoaloitteen pohjalta. Tavoitteena on, että uusia palveluita saataisiin järjestelmän piiriin viimeistään 2013 alkuvuodesta. Mahdollisuuksia on niin varhaiskasvatuksessa, kotihoidossa ja palveluasumisessa.

Vastustajat ovat kritisoineet palveluseteliä muun muassa sillä perusteella, että sen käytössä olisi laatu- ja valvontaongelmia. Kunnilla on kuitenkin jo nykyisellään velvollisuus varmistaa, että hankittavat palvelut ovat vähintään samantasoisia kuin vastaavat kunnalliset palvelut. Kunta itse hyväksyy? terveyden- ja sosiaalihuollon palvelujen tuottajat, joiden palvelujen ostamiseen palveluseteliä voidaan käyttää. Tuottajien on täytettävä laissa säädetyt vaatimukset, sekä mahdollisesti kunnan asettamat lisävaatimukset, joiden avulla on mahdollista varmistaa laadukkaan hoidon saanti.

Suomessa nähdään usein kaikki uudet sosiaali- ja terveydenhuollon aloitteet uhkana perinteisille julkisille palveluille, eikä palveluseteli ole ollut tästä poikkeus. Ideologinen pirujen seinille maalailu ei kuitenkaan paranna kenenkään palveluita. Palvelusetelin avulla taas on aidosti mahdollista lisätä valinnanvapautta, parantaa laatua ja tasoittaa kysyntähuippuja. Yhdenkään kunnan saatikka kuntalaisen ei ole sitä pakko käyttää, mutta monessa kunnassa se on jo havaittu hyväksi. Kuntaliiton ja Sitran teettämän kyselyn mukaan sen käyttöönottoa tai nykyisen käytön laajentamista harkitaan yli sadassa kunnassa ympäri Suomea. Miksei siis Nurmijärvelläkin?

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram