09.01.2014

Onko Suomen suurin kuntokoulu vain valmiiksi kovakuntoisille? Kestääkö varusmiesten fysiikka palveluksen?

VAPAA JULKAISTAVAKSI
8.1.2014

Kokoomuksen Harkimo ja Mäkelä: Kestääkö varusmiesten fysiikka palveluksen?

Kokoomuksen kansanedustajat Leena Harkimo ja Outi Mäkelä vaativat varusmiespalveluksen huomioivan entistä kattavammin ja asiantuntevammin varusmiesten fyysisen kunnon kehittämisen armeijan aikana. Kansanedustajat muistuttavat hyvän fyysisen kunnon olevan edellytys onnistuneelle palvelukselle nyt, kun tällä viikolla on jälleen noin 12 300 uutta alokasta astunut armeijan harmaisiin.

Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Leena Harkimo ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä viittaavat UKK-insituutin viime vuonna julkistettuun tutkimukseen, jonka mukaan jopa 70 prosenttia varusmiehistä hakeutuu varuskunnan terveysasemalle tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen takia asepalvelukseen kuuden ensimmäisen kuukauden aikana. Kansanedustajat pitävät heikko kuntoa suoranaisena ongelmana varusmiespalveluksessa menestymiselle, sillä yleisimmät keskeyttämisen syyt ovat joko tuki- ja liikuntaelimistön vaivat tai mielenterveyden ongelmat.

”Palvelukseen astuvien kunto on viime vuosina hälyttävästi heikentynyt. Ammattimaista liikunnan ohjausta on vahvistettava, jotta rapakuntoisten varusmiesten kroppa kestää äkillisesti kasvavan fyysisen rääkin”, toteaa Harkimo ”Nykytilanteesta kertoo karua kieltä, että palveluksen fyysinen kuormittavuus aiheuttaa seitsemälle kymmenestä rasitusvammoja, alaselkäkipuja ja nivelten nyrjähdyksiä.”

Harkimo ja Mäkelä nostavat esiin tutkimuksen esimerkin, jossa varusmiesten lihaskunto- ja neuvontaohjelman avulla sekä nilkkavammat että alaselkäkivut vähenivät merkittävästi.

”Toivottavinta toki olisi, että kunto saadaan nostettua palveluksen edellyttämälle tasolle, jo ennen armeijaan astumista”, Mäkelä jatkaa ”Mutta puolustusvoimia ei kuitenkaan turhaan kutsuta Suomen suurimmaksi kuntokouluksi. Koulutettujen ohjaajien vetämä lihaskuntotreeni ja liikuntaneuvonta tulisi saada osaksi kaikkien varusmiesten palvelusta.”

Kansanedustajat korostavat myös, että vaikka varusmieskoulutuksen aikana hankittu hyvä kunto ei varastoidu, syttynyt liikuntakipinä pitää parhaimmassa tapauksessa liikuntaharrastusta ja toimintakykyä yllä myös reservissä. Liikuntaan innostavalla palveluksella voidaan vaikuttaa myönteisesti reserviin siirtyvien liikunta- ja terveyskäyttäytymiseen.

”Esimerkkinä elinikäiseen liikuntaharrastukseen kannustavasta toimesta voisi palveluksessa olevien lenkkikengät lahjoittaa käyttäjilleen palveluksen päättyessä. Näin vältettäisiin myös jo käytettyjen, yksilöllisesti ehkä vääränlaisten ja toisen jalkaan muokkautuneiden jalkineiden terveysriski”, edustajat ideoivat.

Lisätietoa:
Leena Harkimo, kansanedustaja, valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja, p. 050-5113171
Outi Mäkelä, kansanedustaja, Etelä-Suomen liikuntaneuvoston puheenjohtaja, Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja p. 050-5122877

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram