14.02.2014

Tiedote Venealalle hyviä uutisia: rekisteröinti helpottuu ja rekisteri selkeytyy, iloitsee kokoomuksen Outi Mäkelä

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä pitää erittäin tervetulleena valmisteilla olevaa esitystä, jonka myötä veneiden rekisteröinti on siirtymässä liikenteen turvallisuusvirasto Trafille.

Outi Mäkelä painottaa rekisterin lisäävän veneenomistajien turvaa ja suojaa. Rekisteröinnistä tulee sujuvampaa ja kauppiaille tulee mahdolliseksi samanlainen ennakkorekisteröintikäytäntö kuin tieliikenneajoneuvoissa.

”On hyvä, että rekisterikäytännöissä päästään yhtenäiseen malliin, ja kaikkien kulkuneuvojen rekisteröinti keskittyy Trafiin”, Mäkelä kommentoi ”Kun vesikulkuneuvojen osalta rekisteröinti ja rekisterin ylläpitovastuu siirtyvät Trafille, muuttuu käytäntö vastaavaksi kuin tieliikenneajoneuvoissa. Tämä mahdollistaa monia positiivisia asioita mm. sen, että jatkossa on helppo tarvittaessa tarkistaa rekisterin pitäjältä veneen omistajatiedot.”

Mäkelän mukaan alan kannalta on iso edistysaskel, että uudistuksen myötä tulee mahdolliseksi myös vesikulkuneuvojen kauppiaille tieliikenneajoneuvoissa nykyisin käytössä oleva ennakkorekisteröintikäytäntö. Maistraateissa asiointi on koettu hitaaksi ja hankalaksi. On hyvä, jos byrokratiaa saadaan helpotettua.

”Nykykäytännöstä uuteen siirtymisen yhteydessä on odotettavissa, että paljastuu kuitenkin tämänhetkisen järjestelmän haasteita, joiden vuoksi saattaa olla tarpeen pohtia miten siirtymävaihe hoidetaan. Tärkeintä on kuitenkin, että veneilijöille ei ole tulossa merkittävästi lisää kustannuksia, eikä jo rekisteröityjä veneitä tarvitse rekisteröidä uudelleen”, Mäkelä povaa ”Olen ymmärtänyt, että uusi järjestelmä ei salli veneen rekisteröintiä sen mitoitusta suuremmilla koneilla, mikä on erittäin hyvä turvallisuuden kannalta. On kuitenkin oletettavaa, että nykyjärjestelmä on tässä asiassa mahdollistanut porsaanreikiä. Myös Trafin tekninen osaaminen on varmasti, lähinnä henkilörekistereihin keskittynyttä, maistraattia korkeampi.”

”Uskon, että Trafiin siirtyminen vähentää väärinkäytöksiä. Nykysysteemissä veneen rekisteröinnin yhteydessä omistussuhteiden muutokset voidaan esittää vapaamuotoisilla dokumenteilla”, Mäkelä kuvailee tilannetta. ”Myös veneen rekisteriote on melko vaatimaton lappunen ja on varmasti myös turvallisuustekijä, jos siitä saadaan asiakirjanakin sellainen, ettei sellaista ihan jokapojan printterillä saa tulostettua.”

Hallituksen esitys vesikulkuneuvorekisterin siirrosta maistraatilta Trafille on tarkoitus tulla eduskuntaan kevään aikana.

Lisätietoja:
Outi Mäkelä, kansanedustaja, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja p. 050-5122877

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram