09.01.2015

Keskusta on lähtenyt ei,ei,ei -linjalle. Hyvään perhepolitiikkaan kuuluu, että vanhemmat voivat sovittaa yhteen perheen ja työn

Tiedote: Kokoomuksen Mäkelä: Hyvään perhepolitiikkaan kuuluu, että vanhemmat voivat sovittaa yhteen perheen ja työn

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä pitää erikoisena keskustan Elsi Kataisen kovaa arvostelua hallituksen perhepolitiikkaa kohtaan. Mäkelä ihmettelee sen sijaan, miksi keskusta tuntuu olevan haluton keskustelemaan perheiden tukien mahdollisesta uudistamisesta.

”Kokoomukselle perheet ovat palveluiden keskiössä. Kaikki yhteiskunnan tuet ja palvelut on rakennettava niin, että ne palvelevat perheiden tarpeita parhaalla tavalla. Kovan huutelun lisäksi keskusta näyttää olevan haluton edes pohtimaan esimerkiksi ansiosidonnaisen vanhempainvapaan tukiajan pidentämistä. Harmillista, että keskustassa ei haluta keskustella lapsiperheiden aseman parantamisesta. Rakenteet eivät ole olennaisia, vaan se, että perheet voivat käyttää palveluita hyödyksi”, painottaa Mäkelä.

Mäkelä painottaa, että nykyisellä hallituskaudella palveluita ja lapsiperheiden tukia on muutettu enemmän perheystävällisiksi, mutta työtä on vielä paljon tehtävänä.

”Osa kunnista on ottanut päivähoidossa käyttöön tuntiperusteiset hoitomaksut, joista saadut kokemukset ovat hyviä. Seuraavaksi uudistus pitää saada käyttöön koko maassa. Joustavan hoitorahan avulla vanhemmat voivat entistä paremmin sovittaa yhteen lastenhoidon ja työnteon. Ovatko nämäkin uudistukset Kataisen mielestä huonoa perhepolitiikkaa?” kummastelee Mäkelä.

Mäkelä muistuttaa, että nykymuotoinen vanhempainvapaajärjestelmä on pysynyt samanlaisena vuosikymmeniä.

”Viimeksi järjestelmää on uudistettu vuosikymmeniä sitten. Sen jälkeen työelämä ja koko yhteiskuntamme on muuttunut paljon. Perheiden tukia on nyt monia erilaisia, joista osa on päällekkäisiä. Miksi keskusta vain ärähtelee, eikä esitä ajatuksiaan esimerkiksi vanhempainvapaiden ja kotihoidontuen paremmasta sovittamisesta yhteen. Missä ovat keskustan ajatukset lapsiperheiden tilanteen parantamisesta?”

”On pohdittava, voisivatko perheet käyttää tukia useammassa jaksossa, sillä nyt vanhemmat käyttävät tuet yhdessä jaksossa. Työelämän ja työtehtävien muuttuminen huutavat kuitenkin enemmän paikallista sopimista ja esimerkiksi mahdollisuutta pitää tuet useammassa jaksossa. Hyvään perhepolitiikkaan kuuluu, että vanhemmat voivat sovittaa yhteen sujuvasti perheen ja työnteon”, painottaa Mäkelä.

Lisätietoja: Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä p. 050-512 2877

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram