01.02.2015

Vaalikonejumppaa

Ensimmäiset vaalikoneet ovat jo auenneet ehdokkaille. Vastaaminen nostaa helposti tuskanhien otsalle, kun väittämät ovat tarkoituksellisesti kärjistettyjä ja maailmasta tehdään epätodellisen mustavalkoista. Toisaalta, kun juuri monimutkaisuus ja munkkilatina ovat turhankin arkipäiväisiä politiikassa, ovat vaalikoneet hyvä tapa tehdä hankalista asioista helpommin lähestyttäviä.

Koneiden logiikkahan on, että sopivin ehdokas vastaa parhaiten juuri sinun näkemyksiäsi asioista ja pystyy näin ollen oletettavasti parhaiten edustamaan näkemyksiäsi myös eduskunnassa. Natoon vaiko ei, sote vaiko ei, yksityisiä tai julkisia…

Edustaja eduskunnassa on kuitenkin myös muuta kuin mielipideautomaatti. Työssä onnistumiseen vaikuttaa myös paljon se, minkälainen edustaja on persoonaltaan, yhteistyökyvyltään, tietotaidoltaan, luonteeltaan jne. Tämä puoli on saanut vaalikoneiden kysymysten laatijat hakemaan myös persoonaa paremmin avaavia kysymyksiä.

Tämän ensimmäisen vaalikoneen kysymyspatteriston lopusta löytyi myös näitä. Einestä vai kotiruokaa, lajittelua vai ei, kissoja vai koiria… Miltähän näyttäisivät rivit, jos oppositio ja hallitusasetelmat ratkaistaisiin sen mukaan ketkä ovat koiraihmisiä ja ketkä kissaihmisiä?

vaalikone

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram