17.03.2015

Yksinäisyys on koko yhteisön huoli. Kaveria ei jätetä!

Yksinäisyys on terveysriski, ja tutkimukset ovat osoittaneet, että yksinäisyys on jopa kolme kertaa vaarallisempaa kuin ylipaino. Sosiaali- ja terveysministeri Räty on ansiokkaasti nostanut asiaa esiin ja haastanut järjestökenttää avuksi, jotta löydetään toimia yksinäisyyden vähentämiseksi.

Yksinäisyys kytkeytyy kiinteästi masennukseen ja henkiseen pahoinvointiin. Masennuksen määrä Suomessa on jatkuvasti lisääntynyt, ja erilaisten sairauslomien ja työkyvyttömyyden seurauksena kustannukset ovat huomattavat. Eikä kyse ole yhden ikäpolven ongelmasta. Yksinäisyys on huolenaihe kaikissa ikäryhmissä.

Yksinäisyyttä ei voida lailla kieltää, mutta keinottomia emme ole. Yhteisöllisyys on tehokas tapa vähentää yksinäisyyttä. Yhteiskuntaa voidaan suunnitella niin, että yhteiskuntarakenne tukee yhteisöllisyyttä. Erilaisten järjestöjen ja viranomaisten yhteistyötä tulee tehostaa uusien mallien löytämiseksi – ja yhteisöllisyyden synnyttämiseksi. On saatava aikaan kohtaamisia paitsi vertaisten, myös erilaisten toisiaan tukevien ryhmien välillä. Esimerkiksi ikäihmisten ja lapsiperheiden yhteisöissä apua ja iloa on varmasti sekä saatavissa, että annettavissa molemmin puolin.

Yksinäisyyttä voidaan myös ennaltaehkäistä. Esimerkiksi ikääntymisen myötä lisääntyvään yksinäisyyteen ratkaisu voisi löytyä erilaisista yhteisöllisen asumisen ratkaisuista. Rintamamiestalon ja laitoksen välissä tulee olla erilaisia asumisen mahdollisuuksia, jossa on tarpeen mukaan saatavilla seuraa ja naapuriapua.

Asenne ratkaisee ja ratkaisut löytyvät jos niitä riittävästi halutaan. Kaveria ei jätetä!

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram