14.04.2015

Keskustan maakuntamallissa veronkorotusriski

Eilinen MTV3:n kaksintaistelu osoitti karulla tavalla, ettei Keskustan maakuntamalli ole loppuun asti harkittu. Sipilän mukaan Keskustan ajamassa maakuntamallissa on kyse sote-uudistuksesta, eikä hän osannut kertoa, tehdäänkö Keskustan ajamassa veromallissa ansiotulo- ja eläkevähennys kunnallisverosta vai maakuntaverosta.

Sipilän mukaan asiaa ei ole ajateltu, eikä hän edes pidä asiaa oleellisena: ”Sitä ei tavallinen kuluttaja ja veronmaksaja edes huomaa, että siellä on Yle-veron vieressä yksi rivi lisää.”

Ei voi kuin hämmästellä – paitsi välinpitämättömyyttä myös ylenkatsovaa asennetta.

Asiantuntijat ovat tänään kommentoineet Sipilän kantoja ja on helppo yhtyä mm. Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtisen näkemyksiin hänen todetessaan: ”Riski hallitsemattomista veromuutoksista kunnissa ja maakunnissa olisi Keskustan mallissa ilmeinen. Alun perin sote-uudistuksen pyrkimyksenä oli pitää menot kurissa, ettei tarvitsisi verottaa niin paljon. Tämä voi pahimmillaan kääntyä päinvastoin paineiden purkamiseksi veronkorotuksilla. Kokonaisveroaste voi nousta entisestään”

Suomessa on jo nyt aivan riittävästi hallintotasoja, ja byrokratiaa pitäisi ennemminkin karsia, ei lisätä. Keskustan puheet kokonaisveroasteen nousun pysäyttämisestä ja uusien verojärjestelmien luomisesta ovat ristiriidassa keskenään. Uusi veroporras vain toisi lisää veropainetta ja kasvattaisi verotusta entisestään.

Kokoomuksen linja on, että palvelut rakennetaan ihmislähtöisesti, ei hallinnon näkökulmasta. On tärkeää, että hallintorakenteet tukevat laadukasta ja järkevää toimintaa.

WP_20150311_12_36_17_Pro

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram