29.06.2015

Syödään työtä Suomeen

Kesän sääennusteita tarkastellessa voi lohduttautua sillä, että pilvisempänäkin päivänä kesätunnelman takaavat uudet perunat, herneet, mansikat ja muut kesän herkut. Nyt on paras aika nauttia kotimaisesta ruoantuotannosta ja suosia kotimaisia elintarvikkeita.

Suomalaisuus on ruoantuotannossa ja raaka-aineissa arvo, joka on jäänyt turhaan taka-alalle. Meillä ruoka tuotetaan moniin muihin maihin verrattuna tarkan valvonnan alla, laadukkaasti ja hygieenisesti. Puhtaat kasteluvedet, vähäiset ilmansaasteet ja epäpuhtaudet, pitkät valoisat päivät, ammattitaitoiset tuottajat ja monet muut tekijät takaavat sen, että suomalaisen ruoan erottaa hyvästä mausta ja korkeasta laadusta.

Aloittaneen hallituksen ohjelmassa kiinnitetään erityistä huomiota suomalaiseen ruoantuotantoon ja linjataan, että esimerkiksi ruoan alkuperämerkintöjen näkyvyyttä lisätään, kotimaisen ruoan markkinointia parannetaan ja kotimaista käyttöä ja vientiä edistetään. Tarkoitus on siis entisestään parantaa suomalaisen ruoantuotannon arvostusta ja näkyvyyttä ja panostaa puhtaiden elintarvikkeiden tuotantoon ja vientiin.

Kaikki lähtee siitä, mitä kuluttaja ostoskoriinsa poimii. Valinnan pitää olla helppoa ja tähän suuntaan asiat ovat jo kehittyneetkin. Yhä harvemmin tarvitsee suurennuslasilla etsiä alkuperämaata ja myös isommista marketeista löytyy tuotteita joilla on lähituottajan tutut kasvot.

Tänä keväänä torilla on nähty markkinoitavan saksalaisia mansikoita sillä, että ne ovat ”melkein kuin suomalaisia”. Tästä voimme mielestäni olla huoletta ylpeitä. Jokainen tuontimarjoja maistanut tietää, ettei lentomansikka pärjää maussa kotimaiselle.

Osta työtä Suomeen -tyyppiset kampanjat ovat myös nostaneet kotimaisen tuotannon arvostusta.  Jos jokainen ostaisi 10 eurolla kuussa lisää kotimaisia tuotteita, sillä saataisiin syntymään 10 000 uutta työpaikkaa. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun arvottaa sitä, raaskiiko kotimaisesta mansikasta maksaa vähän ulkomaista enemmän.

Uskon, että suomalaisilla ruokatuotteilla on mahdollisuuksia ottaa suurempi rooli myös maailman markkinoilla ja nousta maailman huipulle. Meillä on vahvoja näyttöjä mm. laktoosittomien tuotteiden, kolesterolituotteiden ja keliakiatuotteiden tuotannossa. Vastaavankaltaisilla niche-markkinoilla on paljon mahdollisuuksia, joihin suomalaisille ruoantuottajilla on rahkeet tarttua.

Mitä enemmän itse arvostamme Suomessa tuotettua ruokaa ja raaka-aineita, sitä helpommin niiden arvostus kasvaa muuallakin. Nostakaamme kesän kunniaksi sinivalkoinen lippu salkoon ja suomalaista ruokaa pöytään.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram