09.07.2015

Kehäradasta alku Klaukkalan radalle

Kehärata on viimein valmistunut. Suomen lentoliikenne kytkeytyy vihdoin maailman metropolien tapaan rataverkkoon ja yhä useampi Helsingin seudun työmatkailija on helpon julkisen vaihtoehdon ulottuvilla.

Noin viidennes pääkaupunkiseudulla työskentelevistä asuu Helsingin, Espoon, Vantaan tai Kauniaisten ulkopuolella. Esimerkiksi Nurmijärven työllisistä 20 % pendelöi Helsinkiin, ja yhteensä alueen seutukuntien työllisistä noin 100 000 käy Helsingissä töissä.

Radan varrella on tällä hetkellä noin tuhat liityntäpysäköintipaikkaa, mikä oletettavasti kannustaa vaihtamaan ruuhkassa jonottamisen ja parkkipaikan etsimisen raiteisiin. HSL julkaisi hiljattain tutkimuksen, josta kävi ilmi, että liityntäpysäköintimahdollisuus vähentää huomattavasti työmatka-autoilua. Helsingin seudulla liityntäpysäköintipaikoille jätetään jo nyt arkisin yli 7000 autoa.

Kehäradan uskotaan osaltaan tuovan joukkoliikenteen päivittäisiksi käyttäjiksi 200 000 asukasta ja 200 000 työmatkalaista. Ratayhteydet tuovat myös kaupungit lähemmäs toisiaan ja parhaimmillaan helpot ja tehokkaat yhteydet voivat tuoda naapurikaupungeista lisää asiakkaita esimerkiksi radan varren kauppakeskuksiin tai kulttuurikohteisiin. Kymmenen vuotta sitten avattu Keravan ja Lahden välinen oikorata on käyttöönottonsa jälkeen lisännyt pendelöintiä naapurikuntien ja Lahden sekä toisaalta myös Lahden ja Helsingin välillä.

Kehäradalle luonteva jatke olisi pitkään suunnitteilla Klaukkalan rata, joka tukisi alueen luontevaa kasvua ja kehitystä ja se voisi liittyä pohjoisessa Hyvinkää–Hanko -rataan.

Kehäradan myötä myös ruuhkamaksuja on syytä pohtia uudesta näkökulmasta. Kehärata vähentää parhaimmillaan seudun ruuhkia, ja näin ollen perusteet ruuhkamaksujen käyttöönottamiselle vähenevät entisestään.

Liikenteen rahoitusta on osattava kohdentaa myös muualle: raide- ja tieinvestoitien välille on löydettävä tasapaino, tieverkostojen kehittämistä ja ylläpitoa unohtamatta. Pääkaupunkiseudun tieinvestointitarpeiden lista on pitkä ja useat tärkeät hankkeet, kuten Klaukkalan ohikulkutie, ovat odottaneet vuoroaan jo kymmeniä vuosia.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram