17.02.2016

Kokoomuksen Mäkelä kuntien tehtävien purusta: Tämä on hyvä alku

Tiedote
17.2.2016

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Outi Mäkelä kannustaa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläistä jatkamaan sinnikkäästi tänään alkaneessa kuntien tehtävien ja velvoitteiden purkamisesta.

Toimenpideohjelman kuntien poistettavista tehtävistä ja velvoitteista oli tarkoitus valmistua jo viime syksynä ja Mäkelä onkin jo aiemmin peräänkuuluttanut ripeyttä karsittavien tehtävien listaamiseen.

–Tehtävä ei ole missään määrin helppo, mutta on tärkeää, että tehtävien karsimisessa päästään vihdoin liikkeelle. Kunnat ovat vaikeassa tilanteessa ja tehtävien ja velvollisuuksien keventäminen tuo helpotusta ja mahdollistaa sen, että kunnat saavat mahdollisuuden turvata kuntalaisen peruspalvelut mahdollisimman tehokkaasti, Mäkelä sanoo.

–On positiivista, että kuntien byrokratiataakkaa kevennetään mm. karsimalla kunnille velvoitettuja lukuisia erilaisia suunnitelmia ja lisäämällä mahdollisuuksia arkijärjen käyttöön ja siihen, että asiakkaiden tarpeisiin vastataan joustavasti sellaisissa asioissa, kuten vessojen määrät tai joustamattomat neliövaatimukset .

Mäkelän mukaan hyvä avaus on myös se, että kelpoisuusvaatimuksia tarkastellaan ja niitä joustavoitetaan siten, että esimerkiksi sairaanhoitajat voisivat tehdä entistä enemmän nykyään lääkäreille kuuluvia tehtäviä, suuhygienistit ja hammashoitajat hammaslääkäreille kuuluvia tehtäviä ja lähihoitajat sairaanhoitajien tehtäviä.

Hallitusohjelmaan kirjattuun miljardin euron säästöön ei ministeriön esittämillä uudistuksilla vielä päästä, ja kuntien tehtävien lisäksi uudistukset on laajennettu koskemaan koko julkisen sektorin toimintaa.

–Tehtäväreformi on vielä alkuvaiheessa, joten nyt tulee tehdä töitä sen eteen, että löydetään ratkaisuja ja päästään tavoitteisiin. On tärkeää, ettei hallitus ainakaan lisää kuntien velvoitteita samalla, kun kunnille yritetään löytää helpotuksia, Mäkelä toteaa.

–Tästä on hyvä jatkaa, Mäkelä summaa.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram