08.03.2016

Kokoomuksen Mäkelä: Raskaalle liikenteelle talvirengaspakko pikaisesti

Tiedote
7.3.2016.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Outi Mäkelä peräänkuuluttaa talvirengaspakkoa raskaalle liikenteelle. Mäkelä otti kantaa talvirengaspakon uupumiseen myös helmikuussa ja on nyt tehnyt nyt aiheesta kirjallisen kysymyksen.

Mäkelä viittaa kysymyksessään eduskunnassa parhaillaan käsittelyssä oleviin kabotaasisäännösten muutoksiin, joita on pidetty kotimaisen kuljetusalan näkökulmasta ongelmallisina. Talvirengaspakko toisi tilanteeseen helpotusta, ja päivittäisi suomalaiset säädökset samalle tasolle kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa.

–Kotimaisessa kalustossa renkaat yleensä ovat kunnossa, mutta ulkomaisessa raskaassa kalustossa ei. Talvirengaspakon myötä kotimaisilla kuljetusalan yrittäjillä olisi etulyöntiasema ulkomaisiin verrattuna, Mäkelä sanoo.

Suomen kuljetus ja logistiikka SKAL ry on ajanut raskaan kaluston talvirengaspakkoa jo pitkään, ja liiton mukaan renkaiden urasyvyys pitäisi talvella olla vähintään 5 millimetriä, kun se nyt on 1,6 millimetriä. Tilastojen mukaan rekkojen suistumisia tapahtuu Suomessa tammi–maaliskuussa päivittäin.

Raskaan liikenteen talvirengaspakko sisältyy Liikenneministeriön valmistelemaan tieliikennelain kokonaisuudistukseen, mutta lakipaketin on määrä tulla eduskunnan käsittelyyn vasta vuoden loppuun mennessä. Rengaspakosta olisi mahdollista säätää jo nyt pelkällä ministerin asetuksella, eikä Mäkelä pidä tarpeellisena jäädä odottelemaan kokonaisuudistuksen valmistumista.

–Toiveissa oli saada talvirengaspakko jo tämän talven liukkaille. Tuntuu erikoiselta, ettei asian eteen ole vielä tehty mitään, vaikka lakipaketin lähetekeskustelusta on jo kulunut viikkoja.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram