31.03.2016

Kokoomuksen Mäkelä: Jääkö raskaan liikenteen talvirengaspakko laajan rengasuudistuksen panttivangiksi? 

Tiedote
31.3.2016

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Outi Mäkelä on esittänyt liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille kirjallisen kysymyksen raskaan liikenteen talvirengaspakosta ja ihmettelee ministerin jahkailua asian kanssa. Talvirengaspakko olisi mahdollista säätää pelkällä ministerin asetuksella.

Vastauksessaan Mäkelän esittämään kysymykseen Berner kuitenkin toteaa, että talvirengasasiaa käsitellään osana laajempaa lakiuudistusta.

–Pidän tärkeänä, että eduskunta päättää asiasta nimenomaan lain muodolla, koska kyse ei ole vähäisestä asiasta. Raskaiden ajoneuvojen talviajan rengasvaatimukset tullaan tarkistamaan osana tieliikennelainsäädännön kokonaisuudistusta, Berner sanoo.

Mäkelää näkemys kummastuttaa. Hän ei näe syytä, miksi yksinkertainen säädös tulisi tehdä monimutkaisen lainsäädäntöprosessin kautta.

– Tämän epäkohdan kanssa on jo eletty turhan pitkään. Nyt, kun ministeri on paineen alla tuonut kabotaasilain vapauttamisen eduskuntaan, voidaan sen odottaa johtavan ulkomaisen raskaan liikenteen lisääntymiseen maanteillä. Tällöin tarve selkeyttää pelisääntöjä kasvaa, Mäkelä painottaa.

Vastauksessaan Berner toteaa myös, että kaikkien ajoneuvotyyppien rengasvaatimukset arvioidaan lakiuudistuksen yhteydessä. Mäkelä pitää kommenttia erikoisena ja pohtii, onko sen taustalla suunnitelma laajemmasta rengassäädösten uudistuksesta. Alkuvuodesta uutisoitiin LVM:n valmisteluryhmän ehdotuksesta, jonka mukaisesti talvirengaspakkoa lievennettäisiin.

– On harmillista, jos raskaan liikenteen rengaskysymys jää laajemman talvirengasuudistuksen panttivangiksi. Jos talvirengaspakkoa yleisesti lievennetään, on keskustelua käytävä laajemmin ja perusteellisemmin – etenkin, jos päätös talvirenkaiden käytöstä jää kuljettajalle, Mäkelä huomauttaa.

Liikennevakuutuksen tilastojen mukaan Suomessa tapahtuu päivittäin noin 300 liikennevahinkoa. Haastava talvikeli nostaa määrän pahimmillaan jopa yli tuhanteen vahinkoon päivässä.

–Suomi on vaikeiden talvikelien maa, jossa talvirenkaat lisäävät huomattavasti liikenneturvallisuutta. Talvirengaspakko on myös viesti ulospäin. Emme kai halua, että maamme vaikuttaa villiltä länneltä, missä rekat ajavat kesärenkailla ympäri vuoden, Mäkelä summaa.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram