06.04.2016

Kokoomuksen Outi Mäkelä: Soten rahoituksessa selkeys ratkaisi

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä kertoo, että soten rahoituksessa selkeys ratkaisi. Hallitus päätti kehysriihen yhteydessä, että sote-uudistuksessa edetään valtion verotuksella. Rahoitusmalliksi päätettiin niin sanottu asteikkomalli. Tämä tarkoittaa, että verotus toteutetaan valtion tuloveroasteikkoja ja eräitä vähennyksiä muuttamalla.

”Valittu veromalli oli yksi monista vaihtoehdoista. Kokonaisveroasteen nousulta varjeleminen ja työn verotuksen kiristymisen estäminen riippuvat loppupeleissä, verotuksen mallin sijaan, siitä, mitkä puolueet ovat vallassa. Nyt hallitus on tehnyt päätöksen, että veroaste ei enää nouse”, toteaa eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä.

”Hallitus huolehtii jatkovalmistelun aikana siitä, että kokonaisveroaste ei nouse, eikä työn verotus kiristy millään tulotasolla. Nämä ovat hallitusohjelman mukaiset lähtökohdat rahoitusratkaisun ja sitä koskevan lainsäädännön valmistelussa”, jatkaa Outi Mäkelä.

Maakunnalle annettava oma verotusoikeus rajautui tässä valmistelua vaiheessa pois. Hallituspuolueet ovat sopineet, että maakuntaveroa ei valmistella tällä vaalikaudella. Tätä Mäkelä pitää erittäin järkevänä ratkaisuna.

”Nyt pitää keskittyä lainvalmisteluun ja sovittujen asioiden viemiseen konkretiaksi. Suurempi veroreformi, joka siirtää verotuksen painopistettä työstä kulutukseen on toivottava. Nyt on ensin saatava sote-uudistus maaliin. Olennaisinta on, että saadaan tärkeät palvelut turvattua”, Outi Mäkelä toteaa.

Mäkelän mukaan mikään rahoitusmalli ei ole täydellinen. Valtion verotuksen asteikkomallin ja maakuntaveron lisäksi esillä on ollut erillinen sote-vero.

”Mikä tahansa rahoituksen järjestämisen tapa sisältää hyvät ja huonot puolensa. Vaihtoehdoista on pitänyt valita yksi. Rahoituksen kerääminen valtion verotuksella katsottiin selkeimmäksi malliksi toteuttaa. Esimerkiksi erillinen sote-vero olisi tarkoittanut, että valtiolla olisi ollut kaksi eri tuloveroa. Se olisi monimutkaistanut verotusta ja sisältänyt myös omat hallittavuusongelmansa”, Mäkelä muistuttaa.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram