31.05.2016

Kokoomuksen Mäkelä ja Vartiainen: Lakikieli sukupuolineutraaliksi!

Tiedote
31.5.2016

Kokoomuksen kansanedustajat Outi Mäkelä ja Juhana Vartiainen ottavat kantaa lainsäädännön vanhentuneeseen kieleen, ja erityisesti lakitekstissä yhä esiintyviin sukupuolittuneisiin termeihin.

”Euroopan neuvosto on jo vuonna 2007 suositellut sukupuolineutraalin kielen käyttöä lainsäädännössä ja hallinnossa. Myös Suomen kielen lautakunta kannustaa tähän. Tavoite on saanut tukea myös tasa-arvovaltuutetulta ja sukupuolentutkijoilta”, Mäkelä sanoo.

Edustajien mukaan suomen kielessä on paljon sellaisia ammattinimikkeitä, joissa sanan ”mies” voidaan suoraan tulkita merkitsevän ”henkilöä”. Monet näistä nimikkeistä ovat jääneet juridiseen kieleen, vaikka yleiskielessä niitä käytetään enää harvoin. Esimerkiksi poliisilaissa käytetään yhä nimitystä poliisimies, vaikka yleiskielessä puhutaan poliisista.

”Kieli elää jatkuvasti ja monet sellaiset vahvasti sukupuoleen sidotut sanat, jotka ovat ennen kuuluneet vakiintuneeseen kieleen, ovat hiljalleen jääneet pois käytöstä. Esimerkiksi puhemies olisi lakitekstissäkin helppo muuttaa puheenjohtajaksi ja lakimies juristiksi”, Vartiainen selventää.

Nykyhallitus on tällä hallituskaudella sitoutunut uudistamaan lainsäädäntöä ja purkamaan normeja, ja Mäkelä toteaakin, että lainsäädännön kielen ajantasaistaminen sopisi hyvin yhteen hallituksen tavoitteiden kanssa.

”Hyvän lainsäädännön kuuluu pysyä mukana yhteiskunnan muutoksissa. Asenteita ei lainsäädännöllä voida muuttaa, mutta lakitermistön muuttaminen sukupuolineutraalimmaksi voisi osaltaan häivyttää mielikuvia siitä, että tietyt ammatit kuuluisivat vain tietyille sukupuolille”, Vartiainen jatkaa.

”Näin naisten äänioikeuden 110-vuotispäivän kynnyksellä on hyvä tarkastella tasa-arvoa monesta näkökulmasta. Lakitekstien sanasto voi vaikuttaa pikkuseikalta, mutta lainsäädäntöä kuitenkin uudistetaan koko ajan, joten myös tyyli- ja kieliseikkoihin olisi hyvä kiinnittää huomiota”, Mäkelä summaa.

Edustajat toivovatkin, että heidän avauksensa herättäisi ihmisten luovuuden ja kannustaisi kehittämään kieltä ja hyödyntämään suomen kielen mahdollisuuksia uusin, korvaavien ammattinimikkeiden ideoimisessa.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram