01.08.2016

Kokoomuksen Outi Mäkelä: Postilain uudistus on tervetullut!

Tiedote 1.8.2016

Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä pitää liikenne- ja viestintäministeriön avauksia postilain uudistamisesta hyvinä. Ministeriön julkaisemassa muistiossa halutaan avata keskustelua ja kartoittaa alan toimijoiden sekä asiakkaiden näkemyksiä lain muutostarpeista. Mäkelä nostaa muistiosta hyvinä esimerkkeinä esiin kerrostalojen lokerikkojakelun, yleispalveluvaatimuksen modernisoimisen sekä muutokset kirjepostin jakelutiheyteen.

–Postialan toimijat ovat yksimielisiä siitä, että jakelutiheyden vaatimukset ovat nykymuodossaan liian tiukat ja niitä olisi varaa helpottaa. Nykyvaatimusten mukaan lähes kaikkien toisen luokan kirjeiden on oltava perillä kolmessa päivässä, ja ensimmäisen luokan kirjeiden seuraavana arkipäivänä, sanoo Mäkelä.

–Monikaan suomalainen ei nykyään saa edes viikoittain henkilökohtaista kirjepostia. On aiheellista kysyä, onko nykyisenlainen jakeluvelvoite enää tarpeellinen nykypäivänä? Mäkelä jatkaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan kuluttaja-asiakkaat olisivat valmiita lähettämään kirjeet nykyistä hitaammalla kulkunopeudella, jos vastaavasti hinta on alhaisempi. Jo nyt merkittävä osa yritysasiakkaista valitsee kirjelähetyksilleen hitaamman kulkunopeuden. Kirjepostin volyymia vähentää myös sähköisen laskutuksen yleistyminen.

–Toisin kuin kirjepostin, postipakettien lähetysmäärät ovat olleet viime vuosina tasaisessa kasvussa verkkokaupan kasvun, liiketoiminnan yleisen globalisoitumisen sekä alentuneiden kuljetushintojen ansiosta, Mäkelä sanoo.

–Pakettien toimitusnopeus ei aina ole niin päivän päälle. Ihmiset osaavat kyllä halutessaan valita nopeamman toimitusvaihtoehdon, jos paketilla tai kirjeellä on kiire, Mäkelä jatkaa.

Ministeriö on muistiossaan tuonut alan toimijoiden ja asiantuntijoiden näkemykset avoimesti kommentoitavaksi. Mäkelän mukaan avoin valmistelu takaa sen, että kaikkia näkemyksiä kuullaan ja päätökset tehdään parhaan mahdollisen tiedon pohjalta.

–Postilain uudistamisen kanssa on kamppailtu jo pitkään. On hyvä, että vihdoinkin siitä käydään kunnolla keskustelua. Posti on sinnitellyt ansiokkaasti pystyssä raskaiden velvoitteiden ja jakeluvelvoitteen parissa olevan postin kanssa. Tuleva uudistus parantaisi myös Postin asemaa, Mäkelä summaa.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram