09.06.2011

Ulkomaalaisten vankien siirtoihin vihdoin tolkkua!

Valtioneuvosto on hyväksynyt EU:ssa tehdyn puitepäätöksen siitä, että vankeustuomion saanut voitaisiin nykyistä helpommin siirtää suorittamaan rangaistus siihen maahan, jonka kansalainen hän on ja jossa hän asuu. Tuomitun suostumusta ei tarvittaisi.

Jäsenvaltion olisi puolestaan otettava tuomittu vastaan joitakin erityistapauksia lukuun ottamatta. Tällainen poikkeus voisi olla esimerkiksi se, ettei siirto olisi rangaistuksen lyhyyden vuoksi järkevää.

Nykyisin tuomittu voidaan siirtää haluamattaan omaan maahansa vain, jos hänet on määrätty karkotettavaksi tai käännytettäväksi rikostuomion perusteella.

Mahtava juttu! Olen tästä viime kaudella tehnyt ministerille kirjallisen kysymyksen, johon tuolloin vastattiin käsiä levitellen, että asian eteneminen ei ole Suomesta, vaan kansainvälisistä sopimuksista kiinni. Hyvä että esteet nyt vähenevät.

Ulkomaalaisten vankien määrä on 1.10.2010 suomalaisissa vankiloissa ollut 423 ja kotimaihinsa näistä on voitu siirtää vain muutamia vuosittain. Ulkomaalaisten vankien vuosittaiseksi kustannukseksi on laskettu jopa 29 miljoonaa euroa.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram