08.11.2017

Vihreiden varjobudjetti on keskiluokalle karua kyytiä

Vihreät julkistivat tällä viikolla varjobudjetin, joka on päällisin puolin ja visuaalisesti mukavaa katsottavaa. Tulevaisuutta syleilevien sanavalintojen takaa löytyy kuitenkin karua kyytiä keskiluokalle. Linjattomuudesta syytetty Aalto päätti tarttua Ville Niinistön oppeihin ja haukkua hallituksen talouspolitiikan käymättä faktoja läpi. Kokonaisuudessaan vihreiden varjobudjetti on kuin puolue itse – päältä vihreä, mutta sisältä punainen.

Varjobudjetista käy ilmi, että vihreät olisivat valmiita käymään keskiluokan lompakolla, sillä vihreiden esittämät ”säästöt” ovat lähes kokonaan veronkiristyksiä. Vähemmän ottaminen ei ole antamista. Hallitus on esittänyt ensi vuoden talousarviossa työn verotukseen 300 miljoonan euron kevennystä, jotta työn verotus säilyisi ennallaan. Vihreät olisivat valmiita vain 80 miljoonaan kevennykseen.

Tunnepopulismia tarjoiltiin taas riemulla, kun varjobudjetti kompastuu vääristyksiin jo ensimmäisistä sivuista lähtien. Touko Aallon saatesanoissa todetaan hallituksen heikentäneen peruskoulun ja varhaiskasvatuksen tasa-arvoa, vaikka peruskoulun rahoituksesta ei ole viety euroakaan tällä hallituskaudella. Kokoomus pitää koulutusta ja sivistystä tärkeänä, vaikka vihreät yrittäisivät kääntää asiaa toisin.

Mikäli Aalto olisi lukenut mielikuvapolitikoinnin sijaan edes hallituksen talousarvioehdotuksen tiedotteen, niin hän olisi saanut selville, että hallitus lisää rahoitusta peruskoulun tasa-arvon vahvistamiseen yhteensä 25 miljoonaa euroa. Lisäksi hallitus alentaa varhaiskasvatusmaksuja 70 miljoonalla eurolla ensi vuodesta lähtien. Varhaiskasvatuksen alennukset kohdistuvat pieni- ja keskituloisille, jotka ovat ryhmänä kautta linjan ensi vuoden budjetin keskiössä.  

Toinen keskeinen vääristys on, että hallitus lisäisi tuloeroja. Faktat todistavat, että tuloerot eivät ole tosiasiallisesti kasvaneet Suomessa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Tuloerot ovat ainoastaan heilahdelleet marginaalisesti suhdanteiden mukaan ja isommassa mittakaavassa tuloerot ovat jopa kaventuneet vuoden 2007 jälkeen. Suomessa on ja tulee olemaan kansainvälisesti vertaillen erittäin matalat tuloerot.

Vihreiden varjobudjetti olisi ollut näytön paikka. Vastuunkannon sijaan Aalto päätti ottaa askeleen taaksepäin ja siirtyä populistisiin menneen maailman ratkaisuihin. Vasemmistoliitonkin luulisi olevan ylpeä kuinka vihreät ovat omaksuneet ideologian, jossa vastustetaan rikastumista eikä köyhtymistä.

 

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram