19.07.2012

Sakkopalvelusta ratkaisu muuntorangaistuksen poistosta aiheutuneisiin ongelmiin?

Viime kaudella tehtiin muutos sakonmuuntojärjestelmään sillä edellytyksellä, että luodaan ehdotus sakon muuntorangaistusjärjestelmän ulkopuolelle jääville soveltuvaksi yhdyskuntaseuraamukseksi tai muuksi muuntorangaistuksen korvaavaksi toimeksi.

Heinäkuun loppuun on lausuntokierroksella esitys sakkopalvelusta. Sakkopalvelun suorittamisen tapoja voisivat olla Rikosseuraamuslaitoksen erikseen järjestämät toiminnot, joiden tarkoituksena on kohentaa tuomitun valmiuksia elää rikoksetonta elämää. Sakon muuntorangaistusta suorittavien tilanteessa kyse voi olla esimerkiksi terveydellisten ja sosiaalisten ongelmien kartoittamisesta tai arkielämän taitojen kartuttamisesta. Jos arvioidaan, ettei tuomitulla ole edellytyksiä suorittaa sakkopalvelua tai jos hän ei siihen suostu, muuntorangaistus suoritetaan vankeutena.

Nykyinen juoksukalja -ilmiöitä ruokkiva tilanne on saatava ratkaistua. Vaikka rikoksentekijä olisi vähävarainen tai syrjäytynyt, ei ole perusteltua etteikö rikoksesta seuraisi rangaistusta. Esitys sakkopalvelusta on ilmeisen hyvä pohja, jolta toivottavasti päästään etenemään mahdollisimman pian syksyllä.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram