08.08.2012

Ikäihmisten ääni palautettava vanhuspalvelulain valmisteluun

Vanhusten palveluiden turvaaminen on meille kaikille kunnia-asia ja on hienoa, että ministeri Paula Risikon viime kaudella käynnistämän vanhuspalvelulain valmistelussa on voitu edetä ripeästi.

Surullista ja valitettavaa vanhusväestön kannalta on se, että ikäihmisten ääni on kadonnut valmistelusta. Nyt pitää palauttaa mieliin mistä lähtökohdista työ aikanaan käynnistettiin. Risikko halusi vanhuspalvelulailla ratkaista kaksi keskeistä ongelmaa: 1. laatusuositukset eivät ole olleet riittäviä 2. olemassa oleva 75-vuotiaille luvattu palvelutarpeen arviointi ei ole taannut sitä, että tarvittavat palvelut myös turvataan. Nämä lähtökohdat on nyt unohdettu ja tämän hetkisessä esityksessä on heikennetty vanhusten oikeutta saada palveluja.

Jos lain lähtökohtana ei ole hoitoisuus, riski on, että mennään liiaksi järjestelmäkeskeiselle linjalle. Minimeistä tulee liian helposti maksimeja ja määrät, mitat tai rajat ryhtyvät hallitsemaan kokonaisuutta ikäihmisten todellisten tarpeiden sijaan. Nyt ei pitäisi lähteä nykytason turvaamisesta tai kompastua mitoituskeskusteluun, vaan katsoa kokonaisuutta ja palata vanhusten palvelutarpeeseen ja oikeuteen saada palveluja.

On upea juttu ja historiallista, että sote-sektorille on väläytelty budjetin sisältä lisärahaa. On kuitenkin tarkka paikka pohtia mihin mahdollinen lisäraha käytetään. Olisi hyvä saada lisätietoa siitä, onko peruspalveluministeri suunnitellut käyttävänsä lisärahan vanhuspalveluiden mitoituksen kokeiluun. Ja jos, niin miten mahdollinen kokeilu suhteutuisi siihen, että meillä on jo olemassa mitoitukset täyttäviä vanhuspalveluyksiköitä, joista voitaisiin saada tarvittavaa tietoa niiden toimivuudesta.

Tuntuu turhalta lähettää vähäisillä varoilla ”mönkijää Marsiin”, jos tieto on saatavilla helpommillakin keinoilla. Hyvä on myös huomioida, että sote-sektorilla pienikin lisäraha voi auttaa paljon mm. omaishoidossa, lastensuojelussa ja perusterveydenhuollossa.

Toivottavasti vanhuspalvelulain osalta päästään pian neuvottelupöydän ääreen ja voidaan palauttaa laki Risikon tarkoittamille raiteille.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram