28.08.2012

Nurmijärvi ei voi jäädä makuuvaunuksi

(julkaistu Nurmijärven Uutisissa 26.8.)

Nurmijärvi on Suomen suurin maalaiskunta, jolla on kaikki edellytykset pärjätä hyvän elämän kuntien kärkijoukoissa. Heikoin lenkkimme on työpaikkaomavaraisuus. Työtä ja työpaikkoja on mittava määrä julkisella sektorilla, mutta viime kädessä uutta tuottavuutta ja työpaikkoja syntyy yrityksissä. Siksi myös Nurmijärvellä on viime vuosien aikana panostettu aktiivisesti yrittäjäystävällisemmän maaperän luomiseen.

Nurmijärven elinkeinotoiminnassa kiinnitetään huomiota kolmeen asiaan: yritysneuvontapalveluihin, yrittäjyyden edistämiseen sekä yritystonttien markkinointiin ja myyntiin. Kunta on pyrkinyt parantamaan eri toimintojen keskinäistä vuoropuhelua siten, että palvelut olisivat saatavilla joustavasti, eikä yrittäjän tarvitsisi juosta luukulta toiselle. Ensiarvoisen tärkeää on viimevuosina ollut, että kaavoitustyötä on ryhdytty tekemään ennakoivasti ja pitkäjänteisesti; tontteja on oltava valmiina palvelemaan uutta kasvua. Kunnan tavoite ei voi olla vaatimaton ? meidän pitää pärjätä kilpailussa yrittäjäystävällisimmän kunnan maineesta.

Yrittäjien neuvonta- ja tukipalveluihin on tehty uusia panostuksia. Kunnassa toimivien yritysten kasvu ja kehitys heijastuu positiivisesti koko kuntaan. Vuoden alussa Klaukkalaan avattiin yrityspalvelupiste Vinkki kauppakeskuksen tiloihin. Jo nyt se on kerännyt kehuja eri toimijoilta; ennakkoluuloton idea ja aktiivinen yhteistyö keskeisten toimijoiden kanssa ovat toimineet. Yritysneuvontaa pisteessä tarjoavat useat toimijat, millä on pyritty luomaan yhden luukun periaatteella toimiva palvelu. Jotain Vinkin herättämästä innostuksesta kertoo se, että paikalliset yrittäjät olivat itse mukana tilojen remontoinnissa.

2000-luvulla perustettavien yritysten määrä vuodessa on tuplaantunut yli kahteensataan. Eteenpäin on siis menty. Petrattavaa riittää kuitenkin jatkuvuudessa ja pysyvyydessä. Vuosittain päätyy moni nurmijärveläinen yrittäjä laittamaan pillit pussiin syystä tai toisesta. Toivottavasti yrityspalvelupiste Vinkin myötä tilanne paranee ja yritystoiminta saadaan jatkumaan kompastuskivien yli.

Kuntauudistusta ajatellen työpaikkaomavaraisuus on yksi yhdistymisselvityksen kriteereistä, mutta turhan moni nurmijärveläinen lähtee aamuisin rajan yli töihin. Uskon, että yhä useampi meistä olisi valmis siirtymään töihin omaan kuntaan, mikäli sopivia töitä vain löytyisi. Kunta tekee kaikkensa, että näin olisi. Oma roolinsa on toki kuntalaisillakin. Käyttämällä lähipalveluja, ostamalla omasta kunnasta, jokainen voi tehdä oman osansa paikallisen elinkeinoelämän, yrittäjyyden ja työn tukemiseksi.

Ennen kuin käynnistää auton ja siirtyy jonottamaan ruuhkiin matkalla Jumboon, on hyvä pohtia voisiko asiat hoitaa lähempänäkin, omassa kunnassa. Todennäköisesti tämä onnistuu. Ja jos jotakin palvelua ei meillä vielä ole, kenties sinusta voi tulla juuri se yrittäjä, joka tuo palvelun Nurmijärvelle. Nurmijärvi ei voi jäädä metropolijunan makuuvaunuksi.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram