29.08.2012

Toistuvasti rattijuoppouteen syyllistyvät saatava pois liikenteestä

Ministeri Henriksson jakaa huolen toistuvista rattjuoppouksista ja toteaa vastauksessa kirjalliseen kysymykseeni, että ”Keinoja rattijuopumusten vähentämiseen on haettava laajasti, yhteiskunnan kaikilta sektoreilta.”

Toistuvaa piittaamattomuutta osoittavien määrä tuntuu kasvaneen ja yhä useammin poliisi kohtaa tilanteen, joissa autonkuljettaja on ajanut huumeiden vaikutuksen alaisena ja ilman ajokorttia. Keinot saada ajaminen loppumaan ovat valitettavan heikot. Ajokortin menettämistä ei voida pitää toimivana rankaisuna, mikäli kuljettajalla ei alun perinkään ole ajolupaa ollut.

Erityisen piittaamattomien autoilijoiden kohdalla, jotka toistuvasti syyllistyvät rattijuoppouteen, pitäisi olla keino pysäyttää rikosketju. Poliisin seula selvästikin toimii, mutta järjettömäksi tilanteen tekee se, että samainen päihtynyt kortiton voi tulla vastaan heti seuraavassa ratsiassa. Mielestäni pitäisi tutkia myös mahdollisuutta käyttää vankeusrangaistusta, jos muuta keinoa ei löydy. Vankeusrangaistus ei tokikaan toisi pysyvää ratkaisua yksilön ongelmaan, mutta liikennettä vaarantavat toistuvasti päihtyneenä ajavat kuljettajat on saatava yleisen turvallisuuden nimissä pois teiltä.

Kiinni jääneistä rattijuopoista puolet on alkoholin suurkuluttajia ja kolmanneksella on todettu päihderiippuvuus. Rattijuopumukseen toistuvasta syyllistyneistä valtaosa on alkoholin ongelmakäyttäjiä. Kuolemaan johtaneista tieliikenneonnettomuuksista noin joka neljännessä on alkoholi osallisena. Valistuksella, valvonnalla ja esimerkiksi alkolukkojen avulla voidaan ehkäistä rattijuopumustapauksia yleisellä tasolla. Ongelmatapauksiin on vaikeampi puuttua näillä keinoilla.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram