06.12.2012

Etsiä ja edistää Suomen hyötyä ja parasta

Julkaistu Verkkouutisissa

Itsenäisyys merkitsee meille suomalaisille enemmän kuin monille muille kansoille.

Suomi on kokenut ensin Ruotsin, sitten Venäjän vallan. 95 vuotta sitten saavutimme vihdoin itsenäisyytemme, mutta senkin jälkeen olemme sitä joutuneet puolustamaan vihamieliseltä valloittajalta. Kiitos siitä, että voimme nyt olla täällä juhlistamassa tätä merkkipäivää kuuluu sotiemme veteraaneille.

Kokemamme koettelemukset yhdistävät meitä. Jokainen suomalainen – nykyään maahanmuuttajia myöten – tietää mitä tarkoitetaan talvisodan hengellä. Se on sitä peräänantamatonta sisua, yhteen hiileen puhaltamista ja valmiutta tehdä kaikki mitä vaaditaan.

Sotilasvalassa alokkaat lupaavat ja vannovat seuraavasti:

Minä lupaan ja vakuutan,

olevani Suomen valtakunnan luotettava ja uskollinen kansalainen. Tahdon palvella maatani rehellisesti sekä parhaan kykyni mukaan etsiä ja edistää sen hyötyä ja parasta.

Kaiken tämän minä tahdon kunniani ja omantuntoni mukaan täyttää.

Tällaista asennetta ja talvisodan henkeä tarvittiin itsenäisyytemme turvaamiseksi. Niillä selviydyttiin evakkojen asuttamisesta ja löydettiin voimaa jälleenrakentamiseen.

Nyt on tullut uudestaan aika, jolloin meidän suomalaisten on löydettävä tämä tahtotila ja asenne. Itsenäisen Suomen tulevaisuus on uhattuna – ei niinkään perinteisellä tavalla, vaan ennen kaikkea talouden kautta.

Talouden rakennemuutos on näkynyt poikkeuksellisen voimakkaasti viime vuosina, kun tehtaita on suljettu ja monet aiemmin kukoistaneista paikkakunnista ovat kuihtuneet. Kansallinen ylpeytemmekin – Nokia – on vaikeuksissa. Rakennemuutoksen, sisäisten ongelmien, lisäksi meitä haastaa Euroopan vaikea tilanne. Vientivetoisena maana talousongelmat toisaalla heijastuvat nopeasti myös talousongelmina meillä.

Miksi talous merkitsee? Mitä tekemistä sillä on itsenäisyytemme kanssa? Kuten eurokriisissä on nähty, huonosti asiansa hoitaneet maat ovat joutuneet toisten holhottavaksi, on nimitetty virkamieshallituksia. Suomeen tuskin kukaan kaipaa uudenlaista valvontakomissiota.

Toisaalta toimiva talous, se että meillä on menestyviä yrityksiä ja sitä myöten töitä ja verotuloja, tarkoittaa sitä, että voimme huolehtia niin veteraaneistamme kuin ikääntyvästä väestöstämme kokonaisuudessaan. Suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle palvelujen kysyntä kasvaa samalla kun työtätekevien määrä pienenee. Tulojen vähenemisen ja menojen kasvun seurauksena julkinen talous ei ole kestävällä pohjalla.

Tämä on vähitellen tunnustettu niin eri puolueiden toimesta kuin sanomalehtien pääkirjoituksissakin. Hallitus valmistelee paraikaa omia toimiaan kurssin oikaisemiseksi puoliväliriiheen. Tämä on oikein, päätöksiä tarvitaan nyt eikä joskus myöhemmin, kun on jo liian myöhäistä. Tähän työhön tarvitaan myös työmarkkinajärjestöt mukaan.

Emme saa silti tuudittautua ajatukseen, että hallitus tämän kaiken ratkaisee. Suomen tulevaisuudeksi ja itsenäisyyttämme kunnioittaaksemme meidän kaikkien tulisi toimia niin kuin sotilasvalassa sanotaan: parhaan kykymme mukaan etsiä ja edistää Suomen hyötyä ja parasta.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram