20.01.2013

Terveisiä PeVin matkalta

Perustuslakivaliokunta pääsi vuoden alkajaisiksi perehtymään useisiin ajankohtaisiin Hot-Spotteihin paikan päällä.

Valiokuntamatkamme alkoi Ranskasta, juuri kun ilmaiskut Maliin alkoivat ja sadat tuhannet homoliittoja vastustavat ihmiset valloittivat Pariisin kadut. Saimme kattavan katsauksen myös muihin Ranskan polttaviin kysymyksiin ja hyvän startin seuraavaan etappiin Pohjois-Afrikassa.

Levottomien olosuhteiden vuoksi kohdemaaksi valikoitui Marokko, jossa pääsimme kuulemaan laajasti paitsi Länsi-Saharasta ja maan perustuslakikysymyksistä, myös naapurimaiden tilanteista. Pääsimme myös kuulemaan ihmisoikeuskysymyksistä mm. Häätanssi-dokumenttiin liittyen.

Kartalta katsottuna alueella oli parikin tutun oloista paikkaa.

Mutta maisemissa oli merkittävä ero. Kuin myös tavoissa… Kuvassa vastarannalla hahmottuvat kivipaadet nimittäin olivat osa hautausmaata, joka reunusti suurta osaa Rabatin rannikkoa.

Vaikka eduskunnan ruokokatto on huikea sinänsä, koristeellisuudessaan se kyllä kalpenee Marokon parlamentin ja muidenkin julkisten rakennusten katoille.

Marokon parlamentissa katosta pystyi päättelemään myös sen oltiinko alahuoneessa, vai ylähuoneessa.

Alahuoneen katto oli kupera ja ylähuoneen kovera.

Paluumatkalla kurvasimme Madridin ja Catalonian kautta, jossa suurlähettiläs Markku Keinänen oli järjestänyt meille tapaamiset perustuslakituomioistuimeen ja parlamentteihin.

Perehdyimme Catalonian itsenäistymispyrkimyksiin ja saimme hyvän katsauksen Espanjan taloustilanteeseen ja näkemyksiin Euroopan talouskriisistä.

Barcelonassa pääsimme tutustumaan parlamenttiin, vaikka vasta valitut edustajat eivät olleet vielä aloittaneetkaan työtään. Emäntänämme toimi parlamentin puhemies, rouva Nuria de Gispert, joka oli iloinen siitä, että naiset ovat merkittävillä paikoilla parlamentissa muutoinkin kuin Miron maalauksessa.

Kaiken kaikkiaan erittäin valaiseva matka, jolta palattua voi vain hämmästellä, miten rajatusti maamme kansanedustajilla on yhteydenpitoa muiden maiden parlamentteihin ja onko todellakin tarkoituksenmukaista se, miten pidättyväisesti valiokuntien matkustamiseen suhtaudutaan.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram