28.02.2013

Reikä taskussa on paikattava

Säätytalon aamupuurolla tunnelma oli päättäväinen. Hallitukseen kohdistuu monenlaisia paineita ja tarve rohkeille toimenpiteille on kova. Hyvinvointilupausta, jonka kaikki hallituspuolueet ovat antaneet, ei voi lunastaa ilman, että työllisyyden kasvuun panostetaan. Nyt ei pelata sulle mulle peliä, vaan olemme kaikki samaa hyvinvoivan Suomen joukkuetta.

Tarvitsemme lisää työtunteja, työpaikkoja ja työntekoa. Maassamme pitää olla edellytykset yritystoiminnalle ja talouskasvulle. Kokoomus on kyllä linjalla kaikkien niiden keinojen suhteen, jotka lisäävät työtä.

Suurin tulevaisuuden haaste on kestävyysvaje. Suomen taskussa on reikä ja kulumme ylittävät roimasti sen, mitä valtion kassaan kertyy. Velanotto on keinotekoisesti pitänyt meillä nenän pinnalla, mutta varoittavia esimerkkejä on nähty jo ihan riittävästi. On aika toimia nyt ja paikata reikä, ennen kuin on liian myöhäistä.

Säätytalon päivän avasi OECD:n pääsihteeri Angel Gurria, jolla oli tärkeitä viestejä suomalaisille:

1. Raha- ja veropolitiikan keinot on käytetty loppuun, joten länsimaiden pakko uudistaa rakenteitaan. Tarvitaan useita asioita: koulutusta, innovaatioita, kilpailua, terveydenhuollon uudistuksia, tutkimuslaitosten ja yksityissektorin parempia yhteyksiä, sääntelyn purkamista, keskittämisen vähentämistä. Palveluja kannattaa hänen mielestään klusteroida eli kasata isoihin kokonaisuuksiin, kuten kuntauudistuksessa yritetään tehdä.

2. Suomen tulisi nostaa eläkeikää. Suomi on ikääntyvä yhteiskunta, joka tarvitsee töihin kaikki työkykyiset.

Puolivälitarkastelun lopputuloksena syntyi hyvä pohja kehysriiheen. Seuraavat kolme viikkoa onkin luvassa hikistä jumppaa. Rima on pidettävä korkealla ja on uskallettava tunnustaa tosiasiat. Päättämättömyyden aika on nyt ohi.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram