08.04.2013

Asuntotuotantoa ei saada vauhtiin pelkällä kepillä – aiesopimukset uusiksi

Ministeri Kiuru on esitti perjantaina radion Ykkösaamussa kovan sävyisiä uhkauksia siitä, että valtio on valmis poistamaan infrarahoituksen kunnilta, jotka eivät pääse asuntotuotannolle asetettuihin tavoitteisiin. Kyseessä eivät olisi kuitenkaan kaikista merkittävimmät liikennehankkeet, kuten esimerkiksi länsimetron jatke, vaan pienemmät, kustannustehokkaat hankkeet.

En usko, että uhka pienempien KUHA-infrahankkeiden jäädyttämisestä saa kuntia liikkeelle. Kuntien budjeteissa asuntotuotannon kanssa kilpailevat samoista rahoista koulut, päiväkodit, terveydenhuolto, liikuntapaikat jne… Porkkanoiden ja keppien pitäisi olla tästä kuviosta katsottuna riittävän kokoisia. Alueen kannalta olisi paras, jos valtion kanssa päästäisiin sopimukseen aidosti merkittävistä liikennehankkeista, kuten vaikkapa Klaukkalan ohikulkutiestä. Ja nämä voitaisiin kytkeä asuntotuotantotavoitteisiin.

Kepin heiluttelu ilman selkeitä pelisääntöjä tuntuu erikoiselta. Jos sopimuksiin halutaan jälkeenpäin lisätä keppiä, pitäisi tarjota myös jotakin porkkanaa.

Valtion kanssa tehdyssä sopimuksessa ei ole tällä hetkellä sovittu siitä, että liikennehankkeet kytketään rakentamisen tavoitteisiin, saatikka minkälainen kytkös olisi. Ajatus on sinänsä järkevä, koska kehyskunnissa kasvun edellytys on juuri se, että kasvua tukevat liikenne- ja infraratkaisut saadaan myös eteenpäin.

Ehdotukseni onkin, että keväällä pidettävän seurantatapaamisen yhteydessä kunnat ja valtio käyvät sopimuksen uudelleen läpi ja muokkaavat siitä järkevän ja kannustavan siten, että se huomioi alueelliset eroavaisuudet ja tarpeet myös riittävästi. Samalla olisi hyvä sopia tarkastelun aikajaksot järkeviksi ja tarkoituksenmukaisiksi, sillä maankäytön, kaavoituksen ja rakentamisen suhteen vuosi on aivan liian lyhyt tarkastelujänne.

Asuntoministeri Kiurun ehdotus on osa kehysriihessä päätettyä asuntotuotannon lisäämiseen tähtäävää pakettia.

Verkkouutiset aiheesta

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram