03.07.2013

Eroon ruoan alkuperän mustista aukoista

Tiedote 3.7.
Julkaisu vapaa heti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä:

Eroon ruoan alkuperän mustista aukoista

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä toivoo kaupalta ja suurkeittiöiltä vastuullisempaa otetta ruoan alkuperästä tiedottamiseen. Mäkelän mukaan valmisruoasta löytyneen hevosen lihan herättämä keskustelu on keskittynyt liikaa elintarviketeollisuuden rooliin.

– Harva meistä kiinnittää ravintolassa tai työpaikkaruokalassa huomiota ruoan alkuperään, vaikka kaupassa paketteja syynäisi kuinka tarkkaan. Suurkeittiöt ovat tuontilihan mustia aukkoja. Tähän ei kuitenkaan ole välttämätöntä puuttua lainsäädännöllä. Esimerkiksi ravintoloitsija voi itse tehdä ryhtiliikkeen, ja todeta tarjoavansa ainoastaan ruokaa, jonka alkuperä on tiedossa. Sama pätee myös lähikauppaan. Todennäköisesti asiakkaatkin kiittäisivät oma-aloitteisuudesta, Mäkelä pohtii.

Keväällä eri puolilla Eurooppaa useista valmisruoista löytyi ainesosia, joita ei tuoteselosteen mukaan niihin kuulunut. Tämä herätti suurta keskustelua elintarviketeollisuuden vastuusta tiedottaa ruoan alkuperästä. Ruokateollisuus on suhtautunut sääntelyn kiristämiseen nihkeästi. EU-tasolla merkintäpakko laajenee ensi vuoden lopulla naudanlihasta sian-, siipikarjan- ja lampaanlihaan.

– Suomessa on suhtauduttu ylpeydellä kotimaiseen ruokaan. Kuitenkin esimerkiksi paraikaa käynnissä olevien Farmari-messujen sydämessä seinäjokelaisessa hotellissa, paikassa, josta on kaikkein lyhyin matka Atrian broileriteurastamolle, on tarjottu brasilialaista broileria, Mäkelä alleviivaa ongelman laajuutta.

– Lainsäädäntötie on hidas. Milloin kauppa, ravintolat tai ruokateollisuus hoitaisivat tämän vapaaehtoisesti, se päivä voisi olla jo vaikka huomenna. Ulkomaisesta lihasta saadut lisäeurot olisi varmasti helppo tienata takaisin nostamalla suomalaisen ruoan arvostusta, Mäkelä tiivistää.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram