11.07.2013

Asuntotuotannon ratkaisuja tarvitaan pian

Tiedote, julkaisuvapaa heti

Asuntotuotannon ratkaisuja odotetaan malttamattomasti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä on huolissaan asuntoministeri Pia Viitasen toimettomuudesta asuntotuotannon vauhdittamisen suhteen. Mäkelän mukaan tuloksia on saatu odottaa turhaan jo kaksi vuotta, samat ongelmat ovat vain siirtyneet ministeriltä toiselle. Mäkelän mukaan yksinkertaisinkin keinoin voitaisiin päästä eteenpäin, jos tahtoa vain löytyisi.

– Viime vuonna pääkaupunkiseudulla jäätiin puoleen tavoitteesta kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakennuttamisessa. Lääkkeeksi on mainostettu valtion Kruunuasuntoja, joka sai viime vuonna vaivaiset 150 asuntoa rakennettua. Sen resurssit eivät edes lisäpääomittamisen jälkeen riitä mitenkään kilpailemaan yksityisten toimijoiden kanssa. Eikä niin pitäisikään olla, Mäkelä harmittelee.

– Koko ongelmavyyhti kilpistyy tukijärjestelmään, joka ei vastaa tämän päivän tarpeisiin ja jossa on monia rakenteellisia ongelmia – ja joka itse asiassa nykyisellään jopa pahentaa asuntomarkkinoiden tilannetta. Tukijärjestelmä vaatii suuren ja kokonaisvaltaisen remontin. Hallitus on tehnyt asiasta periaatepäätöksen, mutta työ pitäisi nyt ripeästi aikatauluttaa ja saattaa liikkeelle. Pieni näpertely ei riitä. Kokonaisuudistusta tulisi nyt kiirehtiä, Mäkelä vaatii.

Kohtuuhintaisten kotien puute on pääkaupunkiseudulla vakava ongelma. Työnperässä seudulle muuttaminen vaikeutuu, työmatkat pitenevät ja asuminen syö perheiden tuloista entistä suuremman osan. Tilannetta kärjistää entisestään kehyskuntien hiipuva vetovoima – aiempaa useampi haluaa perheenkin kanssa asua kaupunkimaisesti.

– Kokonaistuudistusta odotellessa, laastareina voidaan käyttää karkeasti jaoteltuna joustoja tai rahaa. Asiantuntijat uskovat, että luovutusrajoitusaikojen lyhentäminen vaikuttaisi nopeasti tarjontaan. Ara-tuotannon osalta olisi syytä pohtia, mitä saavutettaisiin sillä, että tuotanto keskitettäisiin metropolialueelle. Toinen seikka jota olisi syytä pohtia, olisi vanhojen aravalainojen yhtenäistäminen, Mäkelä listaa.

– Pääkaupunkiseudun aiesopimus tulisi uudistaa ja päivittää tavoitteet kuntakohtaisesti. Pienten hankerahojen leikkauksilla uhkailu ei kannusta, vaan kasvun ja rakentamisen tueksi pitäisi kytkeä aidot ja konkreettiset porkkanat, jotka kannustaisivat kuntapäättäjiä ratkaisuihin, Mäkelä ehdottaa.

– On poliittisesta tahdosta kiinni, halutaanko porkkanoita ja tarvittavia joustoja edistää, Mäkelä vetoaa ministeri Viitaseen.

Hallitus linjasi laajasti asuntopolitiikasta kevään kehysriihen yhteydessä. Tarkempia esityksiä ei ole vielä ympäristöministeriöstä kuulunut.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram