12.07.2013

Kerjääminen yleisillä paikoilla kiellettävä

Suurempien kaupunkien kaduilla on EU-kansalaisia hankkimassa elantoaan kerjäämällä: osalla on pieniä lapsia mukanaan kerjäämässä, jotkut ovat huonokuntoisia vanhuksia. Kerjäläisten määrä on kasvanut erityisesti Uudellamaalla.

Kerjääminen on muuttunut häiritsevämmäksi ja aggressiivisemmaksi. Se on usein järjestäytynyttä, alentaa ihmisarvoa eikä kuulu Suomeen, sillä Suomessa kerjääminen ei ole enää tosi asiassa tarpeen. Poliisia työllistää oheisrikollisuus.

Kieltoa vastustetaan mm. siksi, että se kohdistuu tiettyyn kansanryhmään ja on syrjivää. Mielestäni peruste ei ole pitävä. Kerjäämiskielto on kuitenkin voimassa mm. Tanskassa ja Norjassa. Miksi se ei ole siellä perus- ja ihmisoikeuksien vastainen? Miksi esimerkiksi moniavioisuuden tai khat-huumeen kiellot eivät ole syrjiviä?

Kielto tekisi selväksi sen, mikä on sallittua ja mikä ei yhteiskunnassamme. Rangaistuksen uhka ja todellinen mahdollisuus puuttua kerjäämiseen vähentäisivät Suomen houkuttelevuutta kerjäyskohteena ja poistaisi järjestyshäiriön kaduiltamme.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram