05.08.2013

Kuljetusalan työvoimansaanti turvattava

Tiedote:

Kokoomuksen kansanedustajat Outi Mäkelä ja Kalle Jokinen ovat huolissaan kuljetusalan työvoiman saannista. Alan toimijoiden mukaan muutokset ammattipätevyyssäädöksissä ja ajokorttilainsäädännössä ovat olennaisesti hankaloittaneet kuljetusammattiin hakeutumista. Mäkelä ja Jokinen toivovat pikaisia toimia tilanteen korjaamiseksi.

C-ajokortin suorittajien määrä on romahtanut alle viidennekseen aikaisemmasta noin 20.000:sta. Vuonna 2008 ja 2009 voimaan tulleet linja- ja kuorma-auton kuljettajien ammattipätevyysvaatimukset ovat nostaneet koulutuksen kustannuksia. Tänä vuonna uudistuneen ajokorttilainsäädännön mukaan C-luokan ajo-oikeutta ei saa alle 21-vuotiaana ellei suorita samanaikaisesti myös perustason ammattipätevyyttä. Uusi ikävaatimus vaikeuttaa tilannetta entisestään.

– Uusia kuljettajia tarvitaan arvioiden mukaan nelisen tuhatta vuosittain. Vaikka jokainen C-kortin suorittaja hyppäisi rekan rattiin, ei se riittäisi. Kiristyneet vaatimukset ovat karkottaneet autokouluista hakijat, Jokinen kuvaa tilannetta.

– Kuljetusala on Suomelle elintärkeä. Jos tavarat eivät liiku maanteillä, heijastuu se muualle talouteen. On hyvä, että koulutukseen ja ammattitaitoon kiinnitetään huomiota, mutta se pitäisi kuitenkin hoitaa niin, ettei alan toimintaedellytykset vaarannu. Tehtyjä uudistuksia pitää nyt tarkastella kriittisesti, Mäkelä vaatii.

Ennen vuotta 2008 Suomessa ei ollut pakollista hankkia erillistä kuljettajan ammattiin liittyvää koulutusta. Riitti kun oli suorittanut linja-auton tai rekan kuljettamiseen oikeuttavan ajokortin. EU-direktiivin myötä vaatimuksena on satojen tuntien lisäkoulutus.

– Saksassa direktiivin soveltamisessa on omaksuttu joustavampi malli. Pätevyys on mahdollista osoittaa suorittamalla koe hyväksytysti, ilman ylimääräistä koulutusta. Tästä voitaisiin meilläkin ottaa mallia. Myös alan koulutuspaikkojen lukumäärä pitäisi tarkastella, Jokinen ja Mäkelä ehdottavat.

– Liikenneministeri Kyllönen on aikaisemmin luvannut selvittää ja puuttua ajokortin korkeaan hintalappuun. Tämän selvityksen yhteydessä tulisi tarkastella myös tämä ammattikuljettaja-asia. Mikäli uudistuksissa on menty väärään suuntaan, pitää olla rohkeutta tehdä tarvittavat muutokset, edustajat vaativat.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram