27.02.2014

Ministeriltä ei selkeää vastausta, mikä on Mäkelänrinteen lukion, Sibelius-lukion, Kallion lukion ja muiden erityislukioiden kohtalo

KANNANOTTO
VAPAA JULKAISTAVAKSI
27.2.2014

Ministeriltä ei selkeää vastausta, mikä on Mäkelänrinteen lukion, Sibelius-lukion, Kallion lukion ja muiden erityislukioiden kohtalo

Kokoomuksen kansanedustajat Leena Harkimo ja Outi Mäkelä ovat pettyneitä opetusministeri Krista Kiurun vastaukseen erityislukioiden jatkosta. Kansanedustajat ihmettelevät ministerin ympäripyöreää vastausta, joka jättää ilmaan kysymyksen ollaanko erityislukioiden asemaa todella vaarantamassa. He vaativatkin ministeriltä nyt selkää vastausta, mitkä suunnitelmat erityislukioiden kuten esimerkiksi Mäkelänrinteen lukion, Sibelius-lukion ja Kallion lukion osalta.

Kansanedustajat, valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Leena Harkimon ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelän huoli liittyy lukion valtakunnallisia tavoitteita ja tuntijakoa valmistelleen työryhmän esitykseen. Esityksessä nykyisen tuntijaon kumoutumisen myötä kumoutuvat myös erityisen koulutustehtävän päätösten mukaiset oikeudet poiketa tuntijaosta. Nämä oikeudet ovat mahdollistaneet lukioille keskittymisen opetustarjonnassa tiettyyn erikoisalaan kuten musiikkiin, luonnontieteisiin, urheiluun tai taideaineisiin.

Harkimo ja Mäkelä ihmettelevät ministeriin lyhyttä ja ympäripyöreää vastausta kysymykseensä, miten erityisen koulutustehtävän saaneiden lukioiden asema turvataan, ja miten niiden toimintamahdollisuuksia tullaan kehittämään. Vastauksen mukaan ”erityisen koulutustehtävän koulutustarpeita ja myöntämisedellytyksiä tullaan arvioimaan toisen asteen koulutusta koskevien rakennepoliittisten uudistusten ja lukion valtakunnallisia tavoitteita ja tuntijakoa koskevan asetuksen antamisen jälkeen.”

Tämä on Harkimon ja Mäkelän mukaan auttamattoman myöhään nykyisten erityislukion kannalta, jotka jäisivät tyhjän päälle uuden asetuksen astuessa voimaan samalla kumoten voimassa olevat oikeudet poiketa tuntijaosta.

”Rivien välistä on luettavissa, että erityislukiot ollaan ajamassa alas, koska nyt kysymykseemme ei vastata käytännössä ollenkaan. Erityislukioidenkin on saatava tietää jatkosuunnitelmista. Annamme ministerille siis uuden mahdollisuuden toistamalla kysymyksemme.”

Lisätietoa:
Leena Harkimo, kansanedustaja, valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja, p. 050-5113171
Outi Mäkelä, kansanedustaja, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja p. 050-5122877

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram