31.12.2014

2014 – muutosten vuosi

2014 on lähestymässä loppua ja on tullut aika summata mennyttä. Tapahtumarikkaan vuoden voisi tiivistää lainauksella muumeista: Elämä ei ole rauhallista, sanoi Nuuskamuikkunen ihastuneena…

Politiikassa vuoteen on mahtunut useita vaihdoksia vetovastuissa ja nämä ovat osaltaan tuoneet vuoteen erilaisia uudeelleenlinjaustilanteita normaalia enemmän.

Talouden alavire on jatkunut ja lokakuussa Suomen luottoluokitus laski korkeimmasta AAA-luokasta AA+-luokkaan. Tämä siitäkin huolimatta, että kehysriihessä ja hallitusohjelmaneuvotteluissa päätettiin yhteensä 6,4 mrd sopeutuksista. Näin suurta sopeutusta ei ole tehty sitten 90-luvun laman. Myös budjetin loppusumma laskee toista vuotta peräkkäin ensimmäistä kertaa sitten Lipposen 1. hallituksen.

Kasvusta on pidetty huolta yritysrahoitusta ja t&k -rahoitusta vahvistamalla. Lisäksi on tuettu merkittäviä infrahankkeita ja tehty pienempiä täsmätoimia.

Suomen energiahuoltovarmuus ja edullisen sähkön saannin kannalta tehtiin merkittävä päätös, kun eduskunta myönsi marraskuussa Fennovoiman Hanhikivi 1 -voimalan periaatepäätökselle täydennyksen, ja hanke etenee.

Kotimaisen uusiutuvan energian kilpailukykyä parannettiin, turpeen verotusta laskemalla ja metsähakkeen tukea nostamalla.

Eläkejärjestelmän kestävyyttä parannettiin viimeinkin ja ratkaisun myötä kestävyysvaje pienenee 1,1 %-yksikköä.

Sote-ratkaisun löydyttyä palveluiden järjestäminen siirtyy vahvemmille hartioille, palveluiden integraatio toteutuu ja sote-palveluiden saatavuus turvataan.

Henkilökohtaiseen vuoteen on myös mahtunut monenlaista työrintamalla, luottamustehtävissä sekä mm. Alexin kampanjapäällikköys puheenjohtajakisassa. Muistoihin vuosi 2014 jäänee kuitenkin pojan syntymävuotena. Toivottu ja odotettu asia, joka on loksauttanut elämän palaset paikoilleen.

2014 oli monenlaisten muutosten vuosi – ja kuten sanotaan, muutos on mahdollisuus! Tästä on hyvä ponnistaa kohti jännittävää vaalikevättä.

image

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram