24.02.2015

Voisiko äitiyspakkaukseen lisätä kuntopaketin?

Tällä viikolla esiteltiin uudistettu äitiyspakkaus. Oma kokemus pakkauksesta on vielä niin tuoreessa muistissa, että on helppo yhtyä pakkausta ja sen uudistuksia kehuvien kuoroon. Väitän, että pakkaus on yksi syy siihen, miksi Suomi on tänä päivänä maailman paras maa äideille.

Meidän perheessä pakkaus on tullut hyödynnettyä lähes kokonaan. Osa vaatteista odottaa vielä pojan kasvamista. Äitiyspakkauksesta huokuu sen pitkä historia ja se, että sitä on kehitetty äitien kokemusten perusteella vuodesta 1937 asti. On ollut hieno huomata, että laadusta, kotimaisuudesta ja käyttökelpoisuudesta ei ole pakkauksen sisällössä tingitty.

Pakkaukseen tehdyt uudet lisäykset ovat hyvin pohdittuja. Voiteita sain itse ensiapuluonteisesti synnytyslaitokselta mukaan. Kuumemittari toki kotoa löytyi, mutta kun sitä ensimmäisten rokotusten aikoihin tarvittiin, oli siitä patteri loppu. Ja kuolalappu on nyt viimepäivinä tullut hankittua, kun hampaat tekevät tuloaan.

Omasta kokemuksestani lisäisin pakettiin pienet tumput, jotka voi laittaa vastasyntyneen viiltävän terävien kynsien suojaksi. Moni kuulemma käyttää sukkia, mutta sain tutulta vähän käytettynä varta vasten tarkoitukseen suunnitellut pienet ”nyrkkeilyhanskat”, joita lämpimästi suosittelen.

Lisäisin myös tuoreille vanhemmille suunnatun kunto- ja kuntoutumispaketin, joka sisältäisi vinkkejä fyysiseen palautumiseen: ehkä jonkinlaisia treeniohjeita, jumppanauhan tai muuta, mikä motivoisi pitämään itsestä huolta.

Oma kokemukseni on, että liikunta on ihan keskeinen juttu synnytyksestä palautumisessa, paitsi fyysisesti, myös henkisesti. Ja uskon, että moni saattaisi innostua asiasta jo pakkauksen saatuaan, ennen synnytystä – mikä ei sekään olisi huono asia. Olen myös huomannut, että neuvolan neuvonta keskittyy synnytyksen jälkeen lapseen ja vanhempien kuntoutuminen jää pitkälti heidän oman harrastuneisuutensa varaan.

Vanhemmuudessa kaikki kokemusperäinen tieto on tarpeen. On hienoa, että Suomessa sekä neuvolajärjestelmän että äitiyspakkauksen kautta vanhempia autetaan ja tuetaan suuressa elämänmuutoksessa.

 pakkaus

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram