30.06.2015

Kokoomuksen Mäkelältä lakialoite liikeaikalain kumoamisesta  

Tiedote

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Outi Mäkelä on tehnyt lakialoitteen nykymuotoisen liikeaikalain kumoamisesta. Ehdotus liikeaikalain kumoamisesta nousi esiin viime viikolla, kun eduskunnassa käsiteltiin pääministerin ilmoitusta normien purkamisesta.

– Tiettyjä pyhäpäiviä koskevista poikkeuslupavaatimuksista luopuminen pitäisi toteuttaa niin, että kaupat saisivat pitää ovensa auki silloin, kun asiakkaat, esimerkiksi matkailijat, ovat liikkeellä. Kaikkein selkeintä olisi kumota koko liikeaikalaki, Mäkelä sanoo.

– Nykymuotoinen liikeaikalaki antaa toki mahdollisuuksia kioskiyrittäjyydelle, mutta rajoittaessaan aukioloaikoja, se saattaa kannustaa liikeaikalain rikkomuksiin ja ehkä jopa kannustaa harmaaseen talouteen, Mäkelä arvioi.

Erityistä kritiikkiä saa liikeaikalain pykälä, jossa säädetään lain poikkeusluvista. Käytännössä yrittäjä voi hakea lupaa pitää liikettään auki esimerkiksi kirkollisina juhlapyhinä, mutta lupaa ei välttämättä myönnetä, ja hakuprosessi on maksullinen.

– Jos esimerkiksi itsenäisyyspäivänä haluaa kampauksen laillisesti, niin kampaamoliikkeet ovat joutuneet hakemaan tämän 200 euron hintaisen poikkeusluvan.

Mäkelän mukaan lupien myöntämisessä on käytännössä alueellista epätasa-arvoa, ja lupamenettelystä aiheutuu yrittäjille ylimääräistä työtä ja kustannuksia.

Aloitteen ehti ennen istuntotauon alkamista allekirjoittaa 30 edustajaa, ja se jätettiin 30.6.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram