28.09.2015

Kokoomuksen Outi Mäkelä: Potilas asetettava hallinnon edelle

Tiedote
28.9.2015

Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä muistuttaa, että sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitusta uudistettaessa olennaista on miettiä, miten voimme keskittyä siihen, että potilas saa tarvitsemansa laadukkaat palvelut.

”Potilas on asettava hallinnon edelle”, Mäkelä kertaa Kokoomuksen kantaa.

”Potilaan valinnanvapauden tulee olla uudistamisessa ytimenä. Näin rakennamme palvelut potilaan ympärille. Esimerkiksi ikääntyneen on paremmin pystyttävä valitsemaan, kuka kotiin tulee auttamaan”, Mäkelä jatkaa.

Asia nousi ajankohtaiseksi, kun Suomen vastaus Euroopan komission vuoden takaiseen huomautukseen ei tyydyttänyt komissioita. EU:n potilasdirektiivin mukaan potilas saa hakea vapaasti terveyspalveluja myös toisesta EU- tai Eta-maasta. Hoito on tällöin korvattava samoin perustein kuin kotimaassa annettu hoito.

Suomi on päättänyt, että toisesta maasta hoitoa hakenut potilas ei saa korvausta kotimaista julkista hoitoa vastaavasti. Potilaalle saa korvauksia ainoastaan yksityisen hoidon Kela-korvausten mukaan. EU:n komission ei pidä ratkaisua potilasliikkuvuusdirektiivin mukaisena.

”Hallitusohjelmassa on sovittu monikanavaisen rahoitusjärjestelmän uudistamisesta ja potilaan valinnanvapauden lisäämisestä. Näissä tulee liikkua nopeasti eteenpäin.”

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram