26.10.2015

Kokoomuksen Mäkelä: Hallituksen lisäsatsaus maahanmuuttoon välttämätön

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Outi Mäkelä kiittelee sisäministeriä tehokkaasta ja ripeästä työstä turvapaikanhakijakriisin hoitamisessa. Hallitus päätti maanantaina vuoden neljännestä lisätalousarviosta, jossa satsataan 94 miljoonaa euroa maahanmuuton aiheuttamiin kustannuksiin.

”On hyvä, että hallitus reagoi nopeasti turvapaikanhakijoiden tulovirran kasvun aiheuttamaan tarpeeseen lisätä rahoitusta”, Mäkelä toteaa.

Hallituksen esitys perustuu 30 000 – 35 000 turvapaikanhakijan tuloon tänä vuonna. Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottoon ehdotetaan yhteensä 48,2 miljoonan euron ja vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettaviin tukiin 13,1 miljoonan euron lisäystä.

”Rahoituksella turvataan turvapaikanhakijoille asianmukaiset olosuhteet sekä perustarpeiden saanti”, Mäkelä muistuttaa.

Kunnille maksettaviin valtionkorvauksiin ehdotetaan 9,4 miljoonan euron lisäystä pakolaisten vastaanotosta maksettavien korvausten arvioitua suuremman määrän vuoksi.

”Kunnille kohdistettava lisäraha mahdollistaa, että ruohonjuuritasolla turvapaikanhakijat saavat asianmukaisen kohtelun.”

Lisäksi yksityisille oikeusavustajille maksettaviin korvauksiin ehdotetaan 23,1 miljoonan euron lisäystä turvapaikanhakijoiden oikeusapuasioiden määrän kasvun sekä palkkioiden ja oikeudenkäyntikulujen määrän kasvun johdosta.

”Yksin lisämäärärahoilla asiaa ei ratkaista vaan tarvitaan auttamishalua ja vapaaehtoistyötä. Tämän myötä ongelmien ennaltaehkäisyyn voidaan puuttua paremmin ja turvapaikanhakijoille taata entistä tasapuolisemmat prosessit”, Mäkelä summaa.

Mäkelä perää edelleen ripeitä askeleita lainsäädännön uudistamisessa, jotta tukijärjestelmästä saataisiin enemmän aktivoiva ja esimerkiksi kielen opiskeluun kannustava.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram