06.11.2015

Vaihtuiko ”Suomi nousuun” Nälkämaan lauluksi?

Pääministeri on halunnut tehdä sote-alueiden lukumäärästä hallituskysymyksen, ja kävi eilen ilmoittamassa kokoomuksen eduskuntaryhmälle, että jos ratkaisua ei synny perjantaiaamuun mennessä, on pääministeri valmis viemään hallituksen erohakemuksen presidentille.

Tuntuu erikoiselta, että pääministeri on valmis hajottamaan hallituksensa tällaisessa taloudellisessa tilanteessa, sellaisen asian vuoksi, joka on vasta ensimmäisessä valmisteluvaiheessa, ja johon liittyy paljon auki olevia kysymyksiä.

Näin ison uudistuksen pitää perustua faktoihin ja asiantuntijanäkemyksiin, mutta toistaiseksi Keskusta ei ole tuonut julki 18 alueen mallinsa tueksi asiantuntijaselvityksiä. Asiantuntijat ovat sen sijaan esitettyjen taustaselvitysten mukaan sitä mieltä, että kaikki 12 yli menevät aluejaot heikentäisivät alueiden kantokykyä.

Eilen perustuslakiasiantuntijat ovat ottaneet kantaa 18 alueen perustuslailliseen mahdottomuuteen: ”On hyvin vaikea kuvitella sitä tilannetta, jossa puoluepoliittiset tarpeet saisivat etusijan suhteessa turvattujen perusoikeuksien toteutumiseen.”

Itse suhtaudun toiveikkaasti, ja uskon, että Suomen etu on, että asiaan löydetään ratkaisu. Nyt ei politikoinnin aika, vaan aika löytää palveluiden ja soten kannalta parhaat ratkaisut.

Eduskuntaryhmä jatkaa työskentelyä kello 9.30.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram