09.11.2015

Soten ensimmäinen solmu saatiin auki

On Suomen ja suomalaisten voitto, että sote-raamiratkaisu syntyi. Ratkaisu tehtiin asiakas ja palvelut edellä ja sopuun päästiin tärkeistä perusperiaatteista kuten valinnanvapausmallista, valtionohjauksesta ja evoluutiolausekkeesta.

Suomalaisten kannalta on tärkeää, että osana uudistusta säädetään valinnanvapauslainsäädäntö, joka mahdollistaa, että käyttäjä valitsee itse palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Samalla valinnanvapaus tuo palveluihin joustoa ja turvaa sen, ettei palveluita tarvitse enää jonottaa. Palvelut järjestetään ihminen edellä ja tasavertaisuus korostuu.

Ratkaisun kannalta merkittävä seikka on myös valtionohjaus, jolla päästään huolehtimaan siitä, että asetetut taloudelliset tavoitteet päästään toteuttamaan, ja että itsehallintoalueet toimivat asiakaslähtöisesti.

Alueiden määrä ei ole paras mahdollinen, ja tästä ovat yhtä mieltä myös asiantuntijat. Aluemäärään on kuitenkin perälautana saatu evoluutiolauseke, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että sote-alueiden määrää arvioidaan niiden kantokyvyn mukaan säännöllisesti. Jos jollakin alueella ei ole kykyä tuottaa laadukkaita ja kustannustehokkaita palveluita, sen on yhdistyttävä toiseen alueeseen. Suurempiin alueisiin siirrytään siis asteittain ja nyt määritelty 15 on käytännössä maksimi.

Uudistus tulee muuttamaan merkittävästi kuntien, maakuntien ja aluehallinnon tehtävien jakoa. Uudistuskokonaisuuden kannalta on hyvä, että itsehallintoalueiden tehtävistä on jo nyt tehty linjauksia. Vielä on pohdittava sitä, voidaanko joitakin alueellisesti hoidettuja tehtäviä siirtää osin tai kokonaan kunnille. Vahvoilla kunnilla ja kaupunkiseuduilla on vaikutusvaltaa oman alueensa ympäristökehityksessä.

Tässä taloudellisessa tilanteessa pitää ajatella Suomen parasta ja toimia ratkaisuhakuisesti. Laajempi sote-uudistus on vasta alkutekijöissään, mutta on tärkeää, että asiassa päästiin nyt eteenpäin.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram