15.12.2015

Kokoomuksen Mäkelä aukiolopäätöksestä: Voitto vapaudelle, voitto kuluttajille

Tiedote
15.12.2015

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Outi Mäkelä riemuitsee eduskunnan tuoreesta norminpurkupäätöksestä. Kauppojen aukiolot päätettiin vapauttaa. Mäkelä pitää päätöstä historiallisena käänteenä ja merkittävänä askeleena kontrolliyhteiskunnasta kohti vapautta. Hänen mukaansa ratkaisu tulee näkymään positiivisesti sekä taloudessa että ihmisten elämässä.

”Kaupan ala on jo vastannut ratkaisuun ilmoittamalla, että aukioloja laajennetaan ja uutta väkeä palkataan. Ihmisten mahdollisuudet asioida kaupassa itse haluaminaan aikoina kasvavat. Myös kauppa hyötyy, kun aukiolot voi esimerkiksi turistisesonkeina määritellä oman kannattavuuden näkökulmasta ilman, että siihen tarvitsee erikseen anoa poikkeuslupia aluehallintovirastosta. Tämä voi olla alku positiiviselle kierteelle, jonka ei saa antaa pysähtyä. Nyt vain hallitukselta lisää samanlaisia esityksiä, byrokratiaa alas ja lisää vapautta ihmisille ja yrityksille”, Mäkelä linjaa.

Mäkelä tulkitsee lopputulosta, päätöksen saamaa laajaa tukea ja erittäin myönteistä vastaanottoa signaalina hallitukselle jatkaa kunnianhimoista linjaa normien järkevöittämisessä ja toimialakohtaisen sääntelyn purkamisessa.

”Tyytyväisenä panin merkille, että merkittävä osa myös opposition kansanedustajista tuki tätä ratkaisua. Selvät lukemat kertovat, että pitkäaikainen vaikuttamistyö vapauden puolesta on vihdoin lyönyt läpi”, Mäkelä iloitsee.

Eduskunta hyväksyi kauppojen ja parturi-kampaamoiden aukioloja sääntelevän lain kumoamisen täysistunnossa 15.12.2015. Samalla päätettiin siirtää kauppakeskusten pieniyrittäjille vapaapäiväoikeuden takaavat säännökset lakiin sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa.

Julkisuudessa olleista tiedoista poiketen lain kumoamista koskevan äänestyksen lukemat olivat JAA 145, EI 31, TYHJIÄ 7, POISSA 16. Ainakin MTV ja Iltalehti ovat uutisoineet äänestystuloksena luvut, jotka koskivat äänestystä lain yhteydessä esitetystä oppositioedustajien lausumasta.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram