15.12.2015

Suomi ei voivottele turvallisuusuhkien edessä

Uutiset ovat syksyn aikana olleet täynnä synkkiä tilannekuvia ja kertomuksia törkeästä rikollisuudesta. Turvapaikanhakijoiden räjähdysmäisesti kasvanut määrä ja edelleen jatkuva taloudellinen taantuma ruokkivat vallitsevia pelkotiloja, jotka pahimmillaan purkautuvat väkivaltaisena radikalismina.

Viime viikolla julkaistu hallituksen turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma pureutuu turvapaikanhakijatilanteen ongelmakohtiin ja pyrkii paitsi vähentämään hakijoiden määrää, myös tehostamaan hakijoiden taustojen selvittämistä. Toimenpideohjelmassa linjataan myös vastaanottotoiminnan kustannusten hillitsemisestä ja toimivan palautusjärjestelmän varmistamisesta. Ohjelman toimet pureutuvat niihin seikkoihin, jotka tähän asti ovat tehneet Suomesta houkuttelevan kohdemaan myös sellaisille turvapaikanhakijoille, joiden avuntarve ei todellisuudessa ole suuri.

Viime aikoina ilmenneet turvapaikanhakijoiden tekemät rikokset ovat ehdottoman tuomittavia. Valmisteilla on uusi lainsäädäntö, jolla mahdollistettaisi törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden karkottaminen. Nykylainsäädännössä turvapaikka on ensisijainen, eikä sitä voi rikosten perusteella evätä.

Toisaalta otsikoissa on myös syksyn aikana nähty merkittävä määrä kantasuomalaisten turvapaikanhakijoita kohtaan tekemiä rikoksia. Esimerkiksi vastaanottokeskuksiin kohdistuneet polttopulloiskut ovat esimerkki huolestuttavasta radikalismista, jota ei voi missään nimessä hyväksyä.

Suomi ei voi jakautua kahtia. Ongelmia ei ratkaista väkivalloin, vaan suomalaisten on yhdessä kyettävä kohtaamaan yhteiskuntamme haasteet, ja esimerkiksi auttamaan maahantulijoita integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan.

Pelolle ja siitä seuraavalle vihalle ja väkivallalle ei voi antaa tilaa. Me suomalaiset haluamme pitää huolta omasta maastamme ja asioistamme. Suomalainen sitkeys ja velvollisuudentunto näkyvät aina eurooppalaista päätöksentekoa myöden. Meidät tunnetaan siitä, että pidämme asiat järjestyksessä ja sitoudumme yhteistyöhön.

Olemme kautta historian selvinneet haasteista, jotka ovat tuntuneet ylitsepääsemättömiltä. Pystymme selviämään niistä nytkin.

 

Turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram