12.02.2016

Kokoomuksen Mäkelä, Jokinen ja Kopra: Raskaalle liikenteelle talvirenkaat vielä tämän talven liukkaille

Tiedote
12.2.2016

Kokoomuksen kansanedustajat Outi Mäkelä, Kalle Jokinen ja Jukka Kopra peräänkuuluttavat ripeää etenemistä raskaan liikenteen talvirengaspakossa.

– On käsittämätöntä, että Suomen talviliukkailla teillä kulkee edelleen pääsääntöisesti ulkomaista raskasta kalustoa kesärenkailla. Suomalaisissa autoissa renkaiden urasyvyydet pääsääntöisesti ovat kunnossa, Jokinen toteaa.

– Huonot renkaat ovat liikenneturvallisuusriski kaikille teillä liikkuville ja vahinkotilastot kertovat, että rekkojen suistumisia sattuu Suomessa päivittäin tammi–maaliskuussa, Kopra jatkaa.

Tilanne johtuu siitä, että Suomessa ei tällä hetkellä ole voimassa erillisiä vaatimuksia kuorma-autojen rengastukselle talvikuukausien osalta. Edustajat toivovatkin, että määräykset saataisi naapurimaiden Ruotsin, Norjan ja Venäjän kanssa samalle tasolle.

– Ministeriössä on parhaillaan valmisteilla laaja tieliikennepaketti, mutta talvirengasasia olisi muutettavissa pelkällä ministerin asetuksella. Sikäli ei ole perusteita jäädä odottamaan lakipaketin valmistumista vaan asiassa voitaisi edetä niin, että muutos ehtisi vielä tämän talven viimeisille liukkaille, Mäkelä esittää.

Myös Suomen kuljetus ja logistiikka SKAL ry on ajanut raskaan kaluston talvirengaspakko jo pitkään.

Liikennelakityöryhmän esityksen mukaan kuorma- ja linja-autoilta sekä yli 60 kilometrin nopeudella ajavilta traktoreilta edellytettäisiin talvirenkaita vetävillä akseleilla.

Talvirenkaita olisi käytettävä vetoakseleilla joulukuusta maaliskuuhun eli neljän kuukauden ajan, milloin keli tai sää sitä edellyttää. Isojen ajoneuvojen talvirenkailta edellytetään vähintään viisi milliä syviä pääuria kulutuspinnassa.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram