16.03.2016

Traktorit marssivat aiheesta

Viime päivien mielenilmaukset ovat nostaneet viljelijöiden ahdingon hyvin esiin. Viljelijöiden niskoille on kasaantunut vaikeuksia toisensa jälkeen, ja tilojen tilanne on historiallisen heikko. Tukimaksut ovat viivästyneet, ja Venäjän-kaupan lasku, heikot tilinpäätökset ja satovahingot ovat olleet suomalaisviljelijöiden arkipäivää.

Viivästyneet tuet ovat ajaneet ihmisiä erityisen ahtaalle. Viivästyksiä on selitelty tietojärjestelmien toimimattomuudella ja EU:n tukimuotojen monimutkaisuudella, ja viljelijät ovat joutuneet odottelemaan tukimaksuja jopa kuukausia.

Tilastollisesti maataloustulo laski Suomessa vuonna 2014 eniten koko EU:ssa. Viljelijöiden lompakoita ovat laihduttaneet Venäjän-kaupan jyrkän laskun lisäksi kauppojen harjoittama hintapolitiikka. Keskittyneet markkinat ovat aiheuttaneet sen, että tuottajalle itselleen jää vain pieni osuus tuotteen hinnasta – ja teollisuuden ja kaupan lompakko lihoo.

Myös pilkuntarkka, liiallisuuksiin menevä sääntely aiheuttaa viljelijöille turhia taloudellisia menetyksiä. Pienimmistäkin virheistä ja tahattomista unohduksista koituu kohtuuttomia sanktioita. Liiallisella sääntelyllä suomi menettää kilpailukykyään, mikä heijastuu suoraan myös maatalouteen. Lakien ja normien tehtailun sijaan Suomessa tulisikin kehittää vaihtoehtoisia tapoja ratkoa ongelmia ja rakentaa hyvinvointia. Jos viljelijän virhe ei johda esimerkiksi elintarviketurvallisuudenvaarantumiseen, ei viljelijää pitäisi rangaista.

Viljelijöiden heikko taloudellinen tilanne heijastuu myös kuluttajiin ja kotimaisen ruuantuotannon tulevaisuuden turvaaminen on mielestäni kaikkien suomalaisten etu. Kukaan suomalainen ei ole valmis luopumaan maailman puhtaimmasta ruuasta.

Meillä on kansainvälisesti mitattuna kaikista hyvinvoivimmat siat, eläimille ei syötetä turhaan antibiootteja ja kasvinviljelyssä käytämme kasvinsuojeluaineita vain murto-osan verrattuna muihin Euroopan maihin. Kotimaisen ruuan laatukriteerit ovat moniin muihin maihin verrattuna tiukat.

Kotimainen maataloustuotanto on meidän voimavaramme. Pitäkää traktorit käynnissä!

Julkaistu Nurmijärven Uutisissa 16.3.2016

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram