28.06.2017

Elintarvikevalvonta ei saa johtaa kohtuuttomuuksiin

Elintarvikelain nykyiset valvonnan käytännöt ovat ongelmallisia ja näen, että valvonnan julkaisukäytänteet tulisi arvioida uudelleen. Elintarvikevalvonnan tulokset julkaistaan elintarviketurvallisuusviraston Oiva-järjestelmässä sekä ravintoloiden ja elintarvikealan yritysten tiloissa.

Tavallinen kuluttaja ei välttämättä aina kykene erottamaan julkistettujen valvontatietojen taustalla vaikuttavia tekijöitä. Huomautus voi tulla hyvin monenlaisista syistä ja asiakkaan kannalta vähäpätöisestäkin asiasta, joka voi olla korjattavissa saman tien. Esimerkkinä vaikkapa itse pakattujen pakkausten puutteelliset pakkausmerkinnät.

Nykykäytäntö on yrittäjälle kohtuuton, eikä palvele kuluttajaa. Kuluttaja voi nähdä painoarvoltaan pienen huomautuksen suuremmassa mittakaavassa kuin on tarkoitus, mikä puolestaan voi johtaa merkittäviin taloudellisiin tappioihin. Kuluttajat voivat leimata elintarvikealan toimijan terveydelle vaaralliseksi syyttä.

Elintarviketurvallisuuden valvontaa ja raportointia tulisi myös kehittää nykyistä paremmin yrittäjän toimintaa kannustavaksi ja tukevaksi. Valvonnan tiedot, kuten mittaustulokset tulisi tarjota yrittäjälle käyttöön, tarkastuskäynneistä perittäviä maksuja tulisi kohtuullistaa, tarkastajien tulisi avoimesti antaa tietoa ja neuvoja yrityksille ja edesauttaa näin yrityksiä korjaamaan puutteet ja ongelmakohdat.

Yrittäjien kokemukset tarkastuksista ovat negatiivisia ja turhautuneita. Esimerkkejä ongelmallisista yksityiskohdista löytyy paljon. Byrokraattiset esteet aiheuttavat tappioita ja turhaa vaivaa suomalaisille yrittäjille, samalla kun tuontituotteiden kasvu voimistuu.

Kirjallinen kysymykseni aiheesta:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_279+2017.aspx

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram