01.10.2012

Metropolialueella oltava tarkkana

Kun joku puhuu asiaa, on helppo olla samaa mieltä. Matti Vanhanen kirjoitti metropolihallinnosta ja himmelin karikoista (NU 9.9.). Hallinto ei saa koskaan olla itse tarkoitus, vaan sen pitää palvella jotain tiettyä tarkoitusta. Uudellamaalla kuntarajat ylittäviä haasteita on maankäytössä, asumisessa ja liikenteessä. Byrokratian lisäämisen sijaan tulisi ratkaisuja etsiä olemassa olevista rakenteista.

Sinänsä nyt käynnissä oleva metropoliselvitys on hyvä asia. Faktoja tarvitaan. On kuitenkin selvittämättäkin selvää, ettemme tarvitse lisää byrokratiaa, kustannuksia tai päätöksenteon etääntymistä kuntalaisista. Vanhanen osuu naulan kantaan myös herättäessään epäilyksen siitä, että päätöksenteko siirtyisi metropolihallinnon kautta Helsingin kaupungille. Väitän, että tätä Helsinki on myös tavoitellut muun muassa liikennejärjestelmäsuunnittelun ja MAL-aiesopimuksen uudistuksissa. Yhtälö ei toimi jos suurempi kunta saa päätösvallan, kuorii kerman hankerahoista ja lähettää parhaassa tapauksessa kiitokseksi laskun pienemmille yhteistyökunnille.

Meillä on Nurmijärvellä omin voimin ja toimin panostettu vahvasti yrittäjyyteen ja elinkeinoelämään; on kaavoitettu uusia alueita ja perustettu yhden luukun periaatteella toimiva palvelupiste. Nämä päätökset syntyvät parhaiten paikallisella tasolla, eivät kaukana kunnasta. Vielä ei ole mitään tietoa siitä, mitä tehtäviä ja millaista päätöksentekoa metropolihallinnolle annettaisiin ? tämä on oleellinen kysymys, kun pohditaan hallintotason hyödyllisyyttä.

Yli kuntarajojen tapahtuvaa yhteistyötä MAL-asioissa tehdään jo Uudenmaan liitossa. Liiton päätöksenteossa Helsingin päätösvaltaa on rajattu äänileikkurilla, minkä vuoksi Helsinki ei ole suhtautunut siihen vakavasti yhteisen päätöksenteon alustana ja alueelle on syntynyt muita – Helsinkivetoisia yhteistyöhimmeleitä, kuten HSYK.

Maakunnan tavoite on ollut, että äänikynnys saadaan poistettua ja liiton uskottavuutta ja toimivuutta vahvistettua. Tämä prosessi on vielä omistajakunnissa kesken. Nykyistä vahvempi ja tiiviimpi liitto vastaisi mielestäni metropoliyhteistyön kysyntään, pystyisi tarjoamaan enemmän asiantuntemusta ja palvelemaan jäsenkuntia paremmin. Lisäksi se olisi ilman äänileikkuriakin riittävän laajapohjainen, jotta myös kehyskuntien ääni kuuluisi.

Nurmijärvi on jo nykyisellään yksi alueen vahvimmista kunnista. Uusimaa taas on koko Suomen veturi. Meille on parasta, kun saamme jatkaa hyvää työtämme mahdollisimman vähällä byrokratialla.

Ota yhteyttä

Outi Mäkelä
outi@outimakela.com
+358 50 5122 877

FacebookMailYoutubeTwitterInstagram